ABD: “Dünya Günü” geride kaldı ancak okulların iklim değişikliği hususunda yapacakları çok şey var.
Geçtiğimiz nisan ayında, okullarda Dünya Günü kutlandı ve bu kapsamda pek çok aile çocuklarıyla parkları temizlemek ve ağaç dikmek için bir araya geldi. Dünya Günü vesilesiyle düzenlenen etkinliklerin anlamlı olduğu ancak iklim felaketi karşısında yeterli olmadığı düşünülüyor.
Okullar -çoğu zaman gözden kaçırılsa da- iklim krizinde çok büyük rol oynuyor. Her yıl 114 milyar dolar ayrılarak ülkenin en büyük ikinci
kamu altyapı biçimi olan okullar, aynı zamanda kamu sektörünün en büyük enerji tüketicilerinden biridir. Ayrıca okullar, yaklaşık yarım milyon adet dizel otobüsleri ile kamunun en büyük toplu taşıma filosuna sahiptir.
Amerika, 2050 yılına kadar ürettiği sera gazını atmosferden kaldırarak “net- sıfır” emisyon (sera gazı emisyonunu azaltarak devam eden emisyonların dengelenmesi) elde etmeyi taahhüt etti. Kanıtlar, fosil yakıta dayalı sistemleri tercih eden okulların 30 yılda %20-25 daha fazla harcama yapacağını gösteriyor.
Dolayısıyla, iklim dostu seçimin aynı zamanda bütçe dostu bir seçim olabileceği düşünülüyor. Çok sayıda bölge bu konuda ileri görüşlülükle yolu açıyor. Batı Virginia’daki Berkeley bölgesi, jeotermal enerjiyi kullanmak için bir dizi okulu yeniledi ve her yıl enerji maliyetlerinden tasarruf edeceği 1,7 milyon dolarlık proje için ödeme yaptı. Salt Lake City, 2030 yılına kadar %100 yenilenebilir enerji ve 2040 yılına kadar karbon nötrlüğü taahhüt eden, fosilli yakıtlar yerine elektrikli otobüsler ve güneş panellerinin kullanılacağı bir iklim eylem planını kabul etti. Portland, Oregon’da okul bölgelerindeki yeni inşaatlarda fosil yakıtların kullanılmasını yasakladı.
Kaynak: Dünyanın Eğitim Gündemi (56. sayı)