ABD: UNESCO, ‘’Eğitim önemli ama eğitime ayrılan kaynak artmıyor gibi görünüyor’’ diyor.
UNESCO’nun Küresel Eğitim İzleme Raporu ekibinde araştırma görevlisi olan Priyadarshani Joshi, eğitimi fi nanse etmek için harcanan miktarın eğitimin önemli olduğu görüşüyle uyuşmadığını söyledi. Joshi, CNBC’den Squawk Box Asia’ya GEM raporu ile ilgili yaptığı açıklamalarda, “Kimse eğitimin önemli olmadığını iddia etmiyor ancak eğitime ayrılan kaynak artmıyor gibi görünüyor’’ dedi.
GEM Raporu’nun 2019 baskısına göre dünya çapında eğitime yılda yaklaşık 4,7 trilyon dolar harcanmakta olup bu rakamın yalnızca %0,5’i düşük gelirli ülkelerde harcanmaktadır.
Joshi, GEM Raporu’nun temel eğitim için ihtiyaç duyulan yıllık finansman açığının üç günlük askeri harcamayla karşılanabileceğini belirtti. GEM Raporu’nun tamamlayıcısı olan Eğitimde İlerleme Perspektifi ’ne göre 2030 yılına kadar orta öğretimin evrensel düzeyde olgunlaşabilmesi için düşük ve orta gelirli ülkelerin eğitime harcadıkları paranın 2030’da 340 milyar dolara çıkması gerektiğinin altını çizdi. Düşük gelirli ülkelerdeki kadınların yetersiz eğitim finansmanından daha olumsuz etkilendiğini vurgulayan Joshi, “Kadınları ve toplumu eğitmenin veya güçlendirmenin en uygun maliyetli yollarından biri eğitimdir” dedi. COVID-19 salgını nedeniyle okullar kapandığında Bangladeş, Ürdün ve Pakistan gibi gelişmekte olan ülkelerdeki kız ve erkek çocukların aynı düzeyde engellerle karşılaşmadığını; kızların erkek çocuklara göre elektronik cihazlara erişim eksikliği, sınırlı süreli kullanım gibi engellerle daha çok karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Öte yandan okula kayıt ve devamsızlıktaki cinsiyet farkı son yirmi yılda azaldı.
Ancak raporda gelişmekte olan ülkelerdeki kadınların okuma yazma oranı hâlâ bir sorun. 2020’de yaklaşık 771 milyon yetişkinin temel okuryazarlık becerilerinden yoksun olduğu ve okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin %63’ünün kadınlardan oluştuğu ifade edildi.
Kaynak: Dünyanın Eğitim Gündemi (56. sayı)