Hava durumunun insan davranışlarını nasıl etkilediği üzerine çeşitli araştırmalar mevcut. 1979 yılında Michael Cunnigham yaptığı araştırmada hava durumu ve insan davranışları arasında bir bağlantı olduğunu buldu. Örneğin, Minnesota’da akşam yemeği yiyen insanların güneşli günlerde daha çok bahşiş bıraktığını tespit etti. Davranış bilimci Uri Simonsohn da 2006 yılındaki araştırmasında üniversiteye kabul kararlarının hava durumuyla ilişkisini inceledi ve güneşli günlerde adayların akademik olmayan özelliklerinin, güneşli olmayan günlerde ise akademik özelliklerinin daha ağırlıklı değerlendirildiğini gözlemledi.
Okullarda hava durumu ve öğrenci davranışları üzerine yapılan araştırmalar da bu sonuçları doğruluyor. 2020 yılında Teacher Tapp tarafından yapılan bir ankete göre sınıf öğretmenlerinin %51’i rüzgârlı havaların, %23’ü yağmurun, %17’si karın, %7’si ise sıcak havanın öğrencilerin davranışlarını olumsuz etkilediğini düşünüyor. Öğretmenlerin sadece %2’si hava durumunun öğrencilerin davranışlarına etkisi olmadığını ifade etti.
Nevada Üniversitesinde yapılan araştırmada okul öncesi çağdaki çocuklar baharda 5 hafta gözlemleniyor. Havanın iyi ve sakinken öğrencilerin sınıf materyalleriyle daha çok etkileşimde olduğu, havanın değişken olduğu zamanlarda ise akranlarıyla ya da yetişkinlerle daha çok iletişimde olduğu fark ediliyor. Araştırmacılar buradan yola çıkarak çocukların hava değişken ve sertken kendilerini rahatsız hissettiğini ve arkadaş aradıkları sonucuna vardı.
Benzer bir araştırma Jisung Park tarafından New York’ta bir milyon lise öğrencisinin girdiği sınavdaki başarı durumları ile hava durumu ilişkisi üzerine yapıldı. Araştırma sonucuna göre hava sıcaklığının 32 °C olduğu bir günde sınava girerseniz hava sıcaklığının 20 °C olduğu güne kıyasla performansınız standart sapmanın %13’ü kadar düşüyor. Bu durum da bir öğrencinin sınavı geçme olasılığının yaklaşık %10 düşmesi anlamına geliyor.
Park’ın 2018 yılında yaptığı başka bir araştırmada havanın ortalama bir okul yılından bir derece daha sıcak olduğunda, bu farkın öğrencinin bir yıl boyunca öğrenme kazanımlarında yaklaşık %2 ya da %3 oranında bir azalmaya yol açtığı bulundu. Park, havanın öğrenme üzerinde çok büyük bir etkisi olmadığını ancak yine de önemsenmeyecek kadar da az olmadığını düşünüyor.
Kaynak: Dünyanın Eğitim Gündemi (58. Sayı)