ALMANYA: Bilimsel araştırmalar fiziksel aktivitelerin ilkokul çocuklarına olumlu etkilerini kanıtladı: Spor bilimsel konsantrasyonu ve yaşam kalitesini iyileştiriyor.
Egzersizin faydaları şimdiye kadar çok sayıda araştırma ile kanıtlanmıştır. Münih Teknik Üniversitesinden bir araştırma ekibinin yeni ortaya koyduğu kanıt ise; ilkokul çocuklarında fiziksel aktivite, konsantrasyon ve sağlıklı yaşam kalitesi arasındaki ilişkidir.
Berchtesgadener Land bölgesinden 3285 kız ve 3248 erkek çocuk 5 yıl süren araştırmaya katıldı. Fiziksel güç, dayanıklılık, konsantrasyon becerisi, sağlıkla ilgili yaşam kalitesi gibi temel kriterler bilim adamları tarafından uluslararası standartlaştırılmış test prosedürleri kullanılarak belirlendi.
Araştırma; çocukların konsantrasyonları ile zindelik ve yaşam kaliteleri arasında doğrusal bir ilişki olduğunu gösterdi. Kızlar konsantrasyon ve yaşam kalitesi değerlerinde, erkekler ise zindelik testlerinde üstünlük gösterdi.
Aynı zamanda tüm fiziksel uygunluk testlerinde fazla kilolu ve obez çocukların; diğer çocuklara göre yaşam kalitesi, fiziksel rahatlık, öz benlik saygısı, arkadaş edinmedeki rahatlık ve okuldaki genel refah değerlerinde önemli ölçüde azalma saptandı.
Spor ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Renate OberhofferFritz’e göre: “Fiziksel olarak aktif ve konsantrasyon becerileri yüksek olan ilkokul çocuklarının akademik başarıya göre öğrenci alan Gymnasium’a (notları yüksek öğrencileri alan lise türü) girme olasılıkları daha yüksek. Daha da önemlisi, bu etkinliklerle çocukların erken yaşta motor becerileri gelişmekte; bu husus zihinsel zindeliğin gelişimini de olumlu yönde etkilemektedir.’’
TUM (Münih Teknik Üniversitesi) Araştırma Ekibi Başkanı Dr. Thorsten Schulz sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Araştırma sonuçları Berchtesgadener Land çevresi ve tüm bölge için bir sağlık iletişim ağının oluşmasına vesile oldu. 2019 yılından beri bölgedeki bütün birinci sınıf çocuklarına bir yıllık spor kulübü üyeliği hediye edildi. Bu da farklı aktörlerin birlikte nasıl çalışabileceklerinin, çocukları nasıl motive edip egzersiz yapmalarına yardımcı olunabileceğinin güzel bir örneğidir.”
Kaynak: Dünyanın Eğitim Gündemi (56. sayı)