mebduyurular, meb, duyuru, eğitim, okul, sınav, takvim, okulöncesi, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, öğrenci, öğretmen, veli, yönetici, idareci, atama, kpss, ösym, bakan, personel, milli eğitim, tayin, ekys, kitap, okullar ne zaman açılacak, ekders, mahmut özer, mebpersonel, memur, memurlar, ajans, kamu, haber
DOLAR
28,9457
EURO
31,8155
ALTIN
1.902,67
BIST
8.009,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
13°C
Ankara
13°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Açık
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Az Bulutlu
14°C
SON DAKİKA
Boş Dersinde Destek Eğitim Veren Sınıf Öğretmenine Ek Ders %25 Fazla Ödenir mi?
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı Sonuçları Açıklandı
Çalışan Emekliye İkramiye
21 Kasım 2023 günü Olumsuz Hava Nedeniyle Tatil Olan İller (2 İl)
2023 Yılı MEB Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Yazılı Sınav Soruları Yayımlandı
20 Kasım 2023 günü Olumsuz Hava Nedeniyle Tatil Olan İller (13 İl)
Depremzede ve OHAL bölgesindeki üniversite öğrencilerinden ikinci öğretim öğrenim ücreti alınmayacak
Uzman Öğretmen ve Başöğretmenlik İçin ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARI YAZILI SINAVI 19 Kasım 2023 Tarihinde Çevrimiçi Yapılacak.
ÖBA’daki Videoları Arka Planda Çalıştırmak
Öğretmenlere Sınav Görevi (3 Oturum)
Ücretli Öğretmenlerin ve Ücretli Usta Öğreticilerin Ek Ders Ücreti Arttırıldı
Özel Eğitim Okullarındaki Ortak Sınavlar
Rehber Öğretmen, Yüksek Lisanstan Dolayı Ek Ders Ücretini Artırımlı Alır mı?
Öğretmenlerin Kasım Ara Tatilinde Seminerleri Çevrimiçi Olacak
ÖSYM, 2024 Sınav Takvimini açıkladı. 
2024 EKYS tarihi belli oldu
2024 LSG, 2 Haziran 2024 tarihinde yapılacak
MEB’den 30 Ekim İdari İzin Yazısı
30 Ekim Pazartesi Günü Okullar 1 Gün Tatil Edildi
Artık Mebbis’e, MEB Ajanda ile Girilecek
MEB’den Özel Eğitim Okullarında Yürütülen Hizmetlerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
İYEP Ek Hizmet Puanı
2023-2024 Yılı SINAV HAFTASI Takvimi Güncellendi
MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Yapılan Değişiklikler
MEB, Burs Ödemelerini Nasıl Yapacak?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yükseköğretimin geleceğini şekillendirecek dört trend

A+
A-

Salgının başlangıcından beri kodlamanın müfredatta daha çok yer bulması, ABD’deki üniversiteler için giriş sınavı olan SAT’nin dijitalleştirilmesi gibi pek çok değişikliğin hayata geçtiği ancak bu değişikliklerin eğitimin ihtiyaç duyduğu reform için yeterli olmadığı söyleniyor. Bu kapsamda, yükseköğretimdeki dört trend şu şekilde belirtiliyor:

 

1. Her yerden öğrenme

Hibrit öğrenme yalnızca sanal ve fi ziksel bir sınıfı birleştirmek değil, aynı zamanda öğrencilere gerçekten kapsayıcı ve deneye dayalı bir öğrenme deneyimi sunmak, onların sınıfta öğrendikleri kavramları gerçek dünyada uygulamaya dökmelerine olanak tanımak anlamına da gelir. Bu nedenle eğitim kurumlarının “herhangi bir yerden öğren” (esneklik sağlayan) yaklaşımını benimsemek yerine “her yerden öğren” (kuşatıcı) yaklaşımına geçmesi tavsiye ediliyor.

 

2. Kürsüde anlatılan dersleri aktif öğrenmeyle değiştirme

Gerçek öğrenme; aralıklı öğrenme, duygusal öğrenme ve bilginin uygulanması gibi ilkelere dayanır. Eğitim kurumları, “tamamen etkin öğrenme” yöntemini zaman içerisinde benimsedi. Yöntemin, sadece öğrenme çıktılarını iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı öğrencilerin olumsuz anlamdaki başarı farkını da azalttığına dair bulgular bulunuyor.

 

3. Değişen dünyada geçerliliğini koruyan becerilerin kazandırılması

Güncel bir ankete göre üniversitelerdeki akademik eğitimden sorumlu üst yöneticilerin %96’sı gençleri işgücüne hazırlamakta başarılı olduklarını söylüyor. Oysa üniversite öğrencilerinin yarısından azı (%41) ve iş dünyasının ileri gelenlerinin sadece %11’i bu görüşü paylaşıyor. Değişen dünyada öğretilmesi gerekenin; yeni, devinen ve bilinmeyen bağlamlarda geçerliliğini koruyan beceriler olduğu düşünülüyor.

 

4. Katılanlar için önemli sonuçları olan sınavlar yerine biçimlendirici değerlendirmenin kullanımı

Pek çok insanın gerçek yeterlilik düzeyini ölçen değil, belirli bir sosyoekonomik sınıfı öne çıkartan tek tip sınavlardan aldıkları sonuçlar neticesinde yükseköğretim kurumlarına kabul edildiği düşünülüyor. Bu bağlamda Harvard başta olmak üzere ABD’deki birçok üniversite tek tip sınav uygulamasını terk etmeye başlıyor.

Eğitimde yapılacak bir reform mevcut sorunların bazılarının kökenine inmeyi gerektirir. Bu kapsamda, neyin öğretildiğinin (müfredat), nasıl öğretildiğinin (pedagoji), öğretimin ne zaman, nerede (teknoloji ve gerçek dünya ayrımı) ve kiminle gerçekleştiğinin (erişilebilirlik ve kapsayıcılık düzeyi) incelenmesi gerekir. Bu temel sorunları ele almaya hazır olan kurumların yükseköğretimdeki dönüşümün gerçek mimarları olacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Dünyanın Eğitim Gündemi (58. Sayı)

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.