mebduyurular, meb, duyuru, eğitim, okul, sınav, takvim, okulöncesi, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, öğrenci, öğretmen, veli, yönetici, idareci, atama, kpss, ösym, bakan, personel, milli eğitim, tayin, ekys, kitap, okullar ne zaman açılacak, ekders, mahmut özer, mebpersonel, memur, memurlar, ajans, kamu, haber
DOLAR
27,2188
EURO
28,8593
ALTIN
1.677,58
BIST
8.304,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
29°C
Ankara
29°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
SON DAKİKA
Bakan TEKİN: “Özel okullardaki durumların takipçisi olacağız”
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sürecine İlişkin Yeni Formül
2023 Bursluluk Sınavı Sonucu Açıklandı.
2023 Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı Uygulama Kılavuzu Yayımlandı.
Ülke Genelinde Yapılacak Ortak Sınavların Tarihleri Belli Oldu
Gizlilik Kararı Olan Vatandaşların Kurslara Katılımı Hakkında
Bakan TEKİN’den Mülakat Açıklaması
MEB’de Yeni Genel Müdür Atamaları Yapıldı
MEB’in ortaokul ve liselerde başlatacağı “ortak sınav”ın ayrıntıları
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ek ders ücreti müjdesi
Açık Öğretim Liselerine Geçişleri Sınırlayan Genelge Yayımlandı
Milli Sporculardan Beden Eğitimi Branşına Atama
Fatih Projesi BT Rehberliği Görevinin Güncellenmesi
MEB Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği (09.09.2023)
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya İlleri İle Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı İlçelerinde Görev Yapan Öğretmenlerin İller Arası Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Sonuçları
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapıldı
Bakan TEKİN, Eğitim Gündemi Üzerine Konuştu
Bakan TEKİN, Mesleki Çalışma Döneminin Açılışında Öğretmenlere Konuştu
2023 Yılı Görevde Yükselme Yazılı Sınav Puanlarının Sıralama Aralıkları
3 Eylül 2023 tarihli Bursluluk Sınavının Soru Kitapçıkları ve Cevap Anahtarları
Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yıllık Planları Yayınlandı.
MEB’den Öğretmenevleri ile İlgili Yeni Yazı
Toplu Sözleşme Kararı Resmi Gazete’de Yayımlandı
MEB’ Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı
MEB’den Okullarda Uyum Haftası ile ilgili yazı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Tam Metni

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Tam Metni
A+
A-

03 Şubat 2022 tarihinde Öğretmenlik Meslek Kanunu, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Teklif edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifinin tamamı aşağıdadır:

 

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç ve Kapsam

AMAÇ

Madde 1: Bu kanunun amacı; eğitim öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemelerini düzenlemektir.

KAPSAM

Madde 2: Bu Kanun; eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenleri kapsar.

İKİNCİ BÖLÜM
Öğretmenlik Mesleği

ÖĞRETMENLİK

Madde 3: (1) Öğretmenlik, eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir. Öğretmenler bu görevlerini, Türk Milli Eğitiminin amaçları ve temel ilkeleri ile öğretmenlik mesleği etik ilkelerine uygun olarak ifa etmekle yükümlüdür.

(2) Öğretmenlerin çalışma şartları, eğitimde kalitenin yükseltilmesi için belirlenen amaçları gerçekleştirmek üzere düzenlenir.

(3) Öğretmenlik mesleğine hazırlık; genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisi ile sağlanır.

(4) Öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılır.

ÖĞRETMENLERİN NİTELİKLERİ VE SEÇİMİ

Madde 4: (1) Öğretmen adaylarında genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler Milli Eğitim Bakanlığınca tespit olunur.

(2) Öğretmenler, öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından seçilir.

ADAY ÖĞRETMENLİK

Madde 5: (1) Özel mevzuatında yer alan hükümler saklı kalmak üzere, aday öğretmenliğe atanabilmek için 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan şartlara ek olarak, yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olma, 7/4/2021 tarihli ve 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununa göre güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olma ve Milli Eğitim Bakanlığınca ce/veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartları aranır.

(2) Aday süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz. Bu süre içinde, zorunluluklar dışında aday öğretmenlerin görev yeri değiştirilemez.

(3) Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programına tabi tutulur. Aday öğretmenlerden adaylık süreci sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başarılı olanlar öğretmenliğe atanır.

(4) Aday öğretmenlerden;

a) Atanma niteliklerinden herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanların,

b) Adaylık süresi içinde atanma şartlarından herhangi birini kaybedenlerin,

c) Adaylık sürecinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların,

ç) Aday öğretmenler için öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programına mazeretsiz olarak katılmayanlar ile bu program sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonunca yapılan değerlendirmede başarısız olanların,

görevine son verilir ve bunlar 3 yıl süreyle öğretmenlik mesleğine alınmaz.

(5) Dördüncü fıkranın (ç) bendi kapsamında görevlerine son verilmesi  gerekenlerden aday öğretmenliğe başlamadan önce 657 sayılı Kanuna göre memurlukta adaylığı kaldırılarak asıl memurluğa atanmış olanlar, kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur unvanlı kadroya atanır.

(6) Öğretmen adaylarının adaylık sürecinde yetiştirilmelerine esas Aday Öğretmen Yetiştirme Programı, Adaylık Değerlendirme Komisyonunun oluşumu ve adaylığın kaldırılması ile bu maddeye ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARI

Madde 6: (1) Aday öğretmenlik dahil öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan;

a) Mesleki gelişime yönelik 190 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,

b) Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan,

c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan,

öğretmenler uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir.

(2) Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenir.

(3) Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası düzenlenir.

(4) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulur.

(5) Eğitim kurumu yöneticiliği ve sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler öğretmenlik süresinin hesabında dikkate alınır.

(6) Öğretmen unvanından, bu göreve atanmanın atamaya yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten, uzamn öğretmen veya başöğretmen unvanından ise uzman öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren yararlanır.

(7) Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilir.

(8) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük dosyasından silindikten sonra uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilir.

(9) Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler

Madde 7: (1) 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin “Tazminatlar” kısmının “B-Eğitim, Öğretim Tazminatı” bölümünün ikinci fıkrasında yer alan “%20” ibaresi “%60”, “%40” ibaresi “%120” olarak; aynı Kanuna ekli I sayılı Cetvelin “IV-Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı” bölümü ise aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

UNVAN: Öğretmen

DERECE: 1   –   EK GÖSTERGE: 3600
DERECE: 2   –   EK GÖSTERGE: 3000
DERECE: 3   –   EK GÖSTERGE: 2200
DERECE: 4   –   EK GÖSTERGE: 1600
DERECE: 5   –   EK GÖSTERGE: 1300
DERECE: 6   –   EK GÖSTERGE: 1150
DERECE: 7   –   EK GÖSTERGE: 950
DERECE: 8   –   EK GÖSTERGE: 850

Madde 8: 25/08/2011 TARİHLİ VE 652 Sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “sözleşmeli öğretmenler” ibaresinden sonra gelmek üzere “can güvenliği ve sağlık mazeretleri hariç olmak üzere” ifadesi eklenmiştir.

HÜKÜM BULUNMAYAN HALLER

Madde 9: Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 657 sayılı Kanun ile diğer kanunların ve kanun hükmünde kararnamelerin bu kanun ile çelişmeyen hükümleri uygulanır.

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN HÜKÜMLER

Madde 10: 1739 sayılı Kanunun 43 üncü ve 45 inci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

UZMAN ÖĞRETMEN VEYA BAŞÖĞRETMEN UNVANINA SAHİP OLANLAR

Geçiçi Madde 1: Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte uzman öğretmen veya başöğretmen unvanına sahip olanlar, bu Kanunun sağladığı haklardan yararlanır.

YÜRÜRLÜK

Madde 11: Bu Kanunun 7 inci maddesi 14/01/2023 tarihindei diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

YÜRÜTME

Madde 12: Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

 

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun PDF formatına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Yorumlar

  1. Ahmet Korkmazyiğit dedi ki:

    2006 yılında uzman olan öğretmen arkadaşlarımız başöğretmenlik sınavına girebiliyor onlar adına bir problem yok lakin meslekte 20 yıl ve üzerinde olan öğretmen arkadaşlarımız maalesef başöğretmenlik sınavına giremeyecek. Hizmet yılı 20 ve üzerindeki öğretmenler 30. hizmet yılında başöğretmenlik sınavına girebilecekler.

    Hizmet yılı 20 ve üzeri olup 10 yıl öncesinde yüksek lisans yapan öğretmen arkadaşlarımız da maalesef başöğretmenlik sınavına giremeyecek.

    Bu yönüyle baktığımız da Kanun eksik düzenlenmiş olup 17 yıl önce bir defa yapılan kariyer sınavı bir daha yapılmamıştır. 17 yıl önce sınava girip uzman olan öğretmen arkadaşlarımız başöğretmenlik sınavına girebiliyor. Meslekte 20 ve üzerindeki öğretmenlere ilk önce uzman ol sonra bir 10 yıl daha bekleyin anlamı ortaya çıkıyor.
    Kanun maddelerinin bu yönüyle eksik olduğu, 2006 yılında uzman olanlar adına bir problem olmadığı, meslekte 20 ve üzerindeki öğretmenler adına Kanun, eksik düzenlendiği görülmektedir.

error: MEBDUYURULAR