MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 20.05.2022 tarihli ve 50033397 sayılı yazısı:
Konu: Hafızlık Eğitimi Alan Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu Öğrencileri
İlgi: a) Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği.
b) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği.
İlgi (a) yönetmeliğin;
32 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında; “Ortaokul/İmam Hatip Ortaokulu 5 inci, 6 ıncı ve 7 nci sınıf öğrencilerine velisinin yazılı başvurusu üzerine bir eğitim ve öğretim yılı Diyanet İşleri Başkanlığının açmış olduğu hafızlık eğitimine devam etmelerine izin verilir. Hafızlık eğitimine devam ettiğini belgelendirenlerden o eğitim ve öğretim yılı için devam zorunluluğu aranmaz. Bu sürenin bitiminde öğrencilerin okula devamları sağlanır. Bu öğrenciler okula döndüklerinde, devam edemedikleri eğitim ve öğretim yılına ait derslerden okul müdürünün sorumluluğu ve koordinesinde, alan öğretmenlerinden oluşturulacak komisyonca sınava alınır. Başarılı olanlar bir üst sınıfa devam ettirilir.” denilmektedir.
İlgi (a) yönetmeliğin 31′ nci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendinde ,”… İlköğretim kademesi öğrencilerin derslerdeki başarısızlığına bakılarak elenecekleri bir dönem değil, öğretim programlarında öngörülen derslerin ve sosyal etkinlik çalışmalarının ortak katkısıyla ilgi ve yeteneği ölçüsünde yetiştirilecekleri bir dönem olarak değerlendirilir.” denilmektedir.
Buna göre 2021-2022 öğretim yılında ortaokul ve imam- hatip ortaokullarının 5 inci, 6 ncı ve 7 nci sınıf öğrencisi iken ilgi (a) yönetmeliğin 32 inci maddesine göre hafızlık eğitimi alan ve izinli sayılan öğrenciler en geç 23 Mayıs 2022 tarihine kadar okullarına döndürülerek e-okul sisteminde aktif öğrenci durumuna getirileceklerdir. En geç belirtilen tarihte okullarına dönen ve aktif öğrenci durumuna getirilen öğrenciler 24 – 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında ilgi (a) yönetmeliğin 32 inci maddesine göre sınava alınacaklardır.
Sınav komisyonları; okul müdürü veya müdür başyardımcısının başkanlığında ortaokul ve imam- hatip ortaokullarının 5 inci, 6 ncı ve 7 nci sınıflarında okutulan tüm derslerin alan öğretmenleri ile okul rehber öğretmeninden oluşacaktır. Yeterli sayıda öğretmen bulunmaması durumunda İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurularak yeterli sayıda öğretmenin görevlendirilmesi sağlanacaktır.
Sınav sonuçları tutanakla tespit edilerek e-okul sistemine işlenecek ve başarılı olanlar bir üst sınıfa geçeceklerdir.
Sınav sonunda başarısız olan öğrencilerin durumu ise ilgi (a) yönetmeliğin 36 ncı maddesine göre toplanacak olan Şube Öğretmenler Kurulunda (ŞÖK) görüşülecek ve sınıf geçme durumları Şube Öğretmenler Kurulu (ŞÖK) kararına göre belirlenecektir. Bu öğrencilerin başarı durumları ise ilgi (a) yönetmeliğin 31’inci maddesinin (2) inci fıkrasının (c) bendi ile ilgi (a) yönetmeliğin 32 inci maddesinin 4 üncü fıkrasına göre değerlendirilecektir
Bu süreç içerisinde sınava katılmayan öğrenciler ise sınıf tekrarına kalacaklardır.
İlgi (b) yönetmeliğin 17 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında ise; “Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri gereğince öğrenim hakkını kullanmamış sayılan öğrencinin yatılılık ve bursluluk hakkı dondurulur ve öğrenime devam etmesi halinde yatılılık ve bursluluk hakkı devam eder.” denilmektedir.
Bu nedenle, ilgili okul idareleri hafızlık eğitimi için bursluluğu dondurulan imam hatip ortaokulu ve ortaokul öğrencilerinin durumlarını Mayıs ayı sonunda e-burs modülünde aktif konuma getireceklerdir.
Bilgilerinizi ve yazımızın, iliniz dahilindeki ortaokul, imam hatip ortaokulu ve bünyesinde imam hatip ortaokulu bulunan Anadolu imam hatip lisesi müdürlüklerine acilen duyurularak gereğinin herhangi bir gecikmeye mahal vermeden süresi içinde yapılmasının teminini arz ve rica ederim.
Mehmet Nezir GÜL
Bakan a. (Genel Müdür)