Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, kayıt dışındaki 280 bin 473 öğrenciyi MERNİS kayıt sistemini çok aktif şekilde kullanarak, çağrı merkezi kurarak ve tek tek ailelere ulaşarak eğitime dâhil etmeye çalıştıklarını, 2023 yılında kayıt dışında bulunan gençleri okulla buluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.
Özer, okullaşma oranlarını artırmaya yönelik çabaları desteklemek amacıyla kurdukları erken uyarı ve takip sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Her ülkenin en önemli sermayesi olan beşeri sermayenin niteliğini artırmak için kullanılan en önemli enstrümanın eğitim olduğunu vurgulayan Özer, bu kapsamda dünya genelindeki tüm ülkelerin eğitim çağı nüfusunu eğitimle buluşturmak için çok ciddi projeler yaptığını, Türkiye’nin de bu konuda son yirmi yılda büyük bir atılım kaydettiğini belirtti. Türkiye’de ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde yaklaşık 19 milyon öğrenci bulunduğuna işaret eden Bakan Özer, sözlerine şöyle devam etti: “Cumhuriyet tarihinde ilk defa eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları yüzde 95’lerin üzerinde. Sadece ilkokul değil; okul öncesi, ortaokul ve lisedeki tüm okullaşma oranları yüzde 95’in üzerine çıktı. Bu, normalde yirmi yıla sığdırılamayacak büyük bir başarı hikâyesi çünkü bu, sadece derslikler, okullar yapmakla başarılabilecek bir şey değil. Arka planda çok ciddi sosyal yardımlar var. Şartlı eğitim yardımından ücretsiz taşımalı eğitime, ücretsiz ders kitaplarından öğretim materyallerine ücretsiz erişme, burslardan ücretsiz yemek hizmetlerine özellikle dezavantajlı kesimleri ve kız çocuklarını eğitimle buluşturmak için çok ciddi sosyal politikalar uygulandı.”
“Sistemin içinde tutma ile ilgili çalışmalara ağırlık vereceğiz”
Özellikle ortaöğretimde okullaşma oranlarına ilişkin pilot proje uyguladıklarını belirten Özer, şöyle konuştu: “2021’de ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 90’dı. Erken uyarı sistemlerini ve özellikle kayıt dışı öğrencilerin eğitim sistemine dâhil olmasıyla ilgili çağrı merkezini de devreye alarak bir yıl gibi kısa sürede yüzde 90 oranını yüzde 95’e çıkardık. Bu konuda geliştirilen pilot uygulamayı eğitimin tüm kademelerine yaygınlaştıracağız. Birinci önceliğimiz; ilkokul, ortaokul ve lisede kayıt dışı olanları eğitim sistemine dâhil etme ile ilgili çalışmamız. Bir de mevcut eğitim sistemine devam ederken bir şekilde okul terk riski olan potansiyel öğrencileri de belirledikten sonra rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri ile sistemin içinde tutma ile ilgili çalışmalara ağırlık vereceğiz. 2023 yılı, ağırlıklı olarak bunlarla geçecek.”
Özer, eğitim sisteminde kayıtlı ancak devamsızlık riski bulunan öğrenciler için erken uyarı sistemine ilişkin olarak “Erken uyarı sistemi, Millî Eğitim Bakanlığı bilişim sistemlerinde bulunan veriler kullanılarak devamsızlık ve okul terki riski bulunan öğrencilerin önceden tespit edilmesine yönelik geliştirilen yapay zekâ destekli bir yazılım.” bilgisini verdi.
“Tek tek ailelere ulaşarak eğitimin içerisine dâhil etmeye çalışıyoruz”
Bakan Özer, eğitim kademelerindeki öğrenci sayısına ilişkin spekülasyonlar yapıldığına işaret ederek sürekli olarak gündeme getirilen “1,2 milyon öğrenci kayıt dışı, 680 bin kız öğrenci eğitime erişemiyor.” iddiasının hiçbir veriye dayanmadığını ifade etti.
İlkokul kademesinde 11 bin 654, ortaokulda 28 bin 421, lisede de 240 bin 668 öğrenci olmak üzere toplam 280 bin 743 öğrencinin kayıt dışı olduğunu hatırlatan Özer, şunları dile getirdi:
“İlkokul ve ortaokuldaki kayıt dışı öğrenci sayısı çok az. Gelinen nokta, ilkokul ve ortaokulda yüzde 100’e yakın okullaşma oranını yakaladığımızı gösteriyor ama bizim için tek bir öğrencinin bile sistemin dışında kalması kayıptır. Biz öğrenciye, vatandaşımıza oran olarak bakmıyoruz. Biz tek bir öğrencinin, tek bir ailenin sorununu çözmek için Bakanlığımızın tüm imkânlarını seferber ediyoruz. Dolayısıyla 2023 yılındaki hedefimiz, öğrenci olması gereken ancak kayıt dışında bulunan 280 bin dolayındaki gencimizi okulla buluşturmak.“
Erken Uyarı ve Takip Sistemi
Özer, gençlere tek tek ulaşarak koşullarına uygun okullaşma seçeneklerinden faydalanmalarını sağlayacaklarını; 280 bin 473 öğrenciyi MERNİS kayıt sistemini çok aktif bir şekilde kullanarak, çağrı merkezi kurarak, tek tek ailelere ulaşarak eğitimin içerisine dâhil etmeye çalıştıklarını bildirdi. Özer, bunun bir süreç olduğunu ve kararlı şekilde bu süreci yürüteceklerini kaydetti.
EB Tevfik İleri Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve il milli eğitim müdürlerinin de çevrim içi katıldığı toplantıda, okul terki riski taşıyan öğrencilerin tespitine yönelik erken uyarı sistemi ve takip sistemiyle kayıt dışı öğrencilerin eğitim sistemine dâhil edilmesiyle ilgili çalışmalar başta olmak üzere eğitim alanında yürütülen diğer güncel konular ele alındı.
Bakan Özer, toplantıda öğrenci devamsızlık ve terk oranlarının azaltılmasına yönelik gerekli önlemlerin alınması için çeşitli projelerin devreye sokulduğunu belirterek bu önlemlerin tüm okullarda uygulanmasını istedi.
Toplantıda Bakanlık bürokratları ve millî eğitim müdürlerine gerekli çalışmaların yapılarak konunun hassasiyetle takip edilmesi talimatı veren Özer, “Okul terk oranlarını azaltmaya odaklandığımız bu süreçte çok sayıda projeyi hayata geçirdik ve tüm eğitim kademelerinde okul terk riski taşıyan öğrencilerimizin tespitine yönelik erken uyarı sistemi ve takip sistemini de devreye sokarak bir yılda ortaöğretimdeki okullaşma oranını, yüzde 90’dan yüzde 95’e çıkardık. 2023 yılında ortaöğretimde okullaşma oranını yüzde 100’e ulaştırmak için yoğun şekilde çalışacağız. Ortaöğretim çağ nüfusunda yer alan gençlerimize ulaşıp onların koşullarına uygun seçenekler sunarak okullaşmalarını sağlayacağız, inşallah…” ifadelerini kullandı.
İl müdürlerinden MERNİS’i aktif kullanarak okul terki riski bulunan öğrencilerin velilerine tek tek ulaşmalarını isteyen Özer, rehberlik çalışması yapılmasının önemine de vurgu yaptı.
Bakan Özer, şunları söyledi: “Tek bir çocuğumuzun bile eğitim sistemi dışında kalmasını kabullenemeyiz. Bu konuda elimizden geleni fazlasıyla yapmalıyız. Sizden ricam, illerinizde canla başla bu konuya eğilin. İnşallah, erken uyarı ve takip sistemiyle kayıt dışı öğrenci kalmayacak.”
Toplantıda ilgili genel müdürler, il millî eğitim müdürlerine sistem hakkında teknik bilgi verdi.