MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün 27.03.2023 tarihli ve 73129772 sayılı yazısı:
Konu: Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi: a) 28.02.2023 tarihli ve 71174867 sayılı yazı.
b) 22.03.2023 tarihli ve 72848991 sayılı yazı.
Kahramanmaraş merkezli olarak 06 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem afeti sonrasında okul ve kurumlarımızda 06 Şubat 2023 tarihinde başlaması planlanan 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı ikinci dönemi 71 ilde tüm eğitim kademelerinde 20 Şubat 2023 tarihinde başlamıştır. Diğer 10 il ise afetten etkilenme durumlarına göre üç kategoride değerlendirilmiş ve birinci kategoride yer alan; Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde 01 Mart 2023 tarihinde eğitim ve öğretime başlanmıştır. İkinci kategoride yer alan; Adana, Gaziantep ve Osmaniye illerinde 13 Mart 2023 tarihinde eğitim ve öğretime başlanmıştır. Üçüncü kategoride yer alan; Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay illerinde eğitim ve öğretime verilen ara 27 Mart 2023 tarihine kadar uzatılmış ve ilgi (b) yazı ile kademeli olarak ilçe bazlı eğitim ve öğretime başlanması kararı verilmiştir.
Deprem felaketinin öğrencilerimiz üzerindeki etkilerinin en aza indirilmesi amacıyla eğitim ve öğretim faaliyetlerine ilave olarak aşağıda belirtilen tedbirler alınacaktır.
1-Deprem felaketi sonrasında okul öncesinden liseye tüm eğitim kademelerinde öğrencilerin eğitime erişimini sağlamak amacıyla oluşturulan çadır, konteyner ve prefabrik alanlardaki eğitim faaliyetlerinin yanında, Sınavla Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınava ve Yükseköğretim Kurumlarına Giriş Sınavına girecek 8 ve 12 nci sınıf öğrencileri ile mezunlara yönelik destekleme ve yetiştirme kursları ile halk eğitim kurslarına devam edilecektir.
2-Eğitim ve öğretim faaliyetleri, afetten etkilenen öğrencilerin ihtiyaçları ve afet sonrası sosyal ve akademik uyum durumları gözetilerek sürdürülecektir.
3-Afet bölgesinde öğrenimlerine devam eden öğrenciler ile afet nedeniyle yerleşim yerini değiştiren öğrencilerin durumunun belirlenmesi, okula devam ve eğitim faaliyetlerine katılımlarının sağlanması için tarama çalışmaları yapılarak gerekli tedbirler alınacaktır. Bu kapsamdaki öğrencilerin veli talebine bağlı olarak ilgi (a) yazı doğrultusunda ihtiyaca göre taşıma kapsamına alınması sağlanacaktır.
4-Deprem bölgesinde yer alan ve eğitim öğretim faaliyetlerine başlanan yerleşim birimlerinde destekleme ve yetiştirme kursu açılmayan okul ve kurumlarda da talep olması halinde destekleme ve yetiştirme kursları ve ilkokullarda yetiştirme programları açılacaktır.
5-Psikososyal destek çalışmaları il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinin koordinesinde okullar ile rehberlik ve araştırma merkezleri iş birliği içerisinde devam edecektir. İhtiyaç doğrultusunda ulusal psikososyal destek ekibi tarafından çalışmalara destek verilecektir.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
Mahmut ÖZER
Bakan