mebduyurular, meb, duyuru, eğitim, okul, sınav, takvim, okulöncesi, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, öğrenci, öğretmen, veli, yönetici, idareci, atama, kpss, ösym, bakan, personel, milli eğitim, tayin, ekys, kitap, okullar ne zaman açılacak, ekders, mahmut özer, mebpersonel, memur, memurlar, ajans, kamu, haber
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
SON DAKİKA
MEB Personeline Başarı, Üstün Başarı Belgesi ve Ödül Verilmesine Dair Yönerge
Ticaret Bakanlığı’na 988 Yeni Personel Alınacak
Kastamonu Üniversitesi Personel Alım İlanı (Son Başvuru: 21.03.2025)
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Personel Alımı (Son Başvuru: 21.03.2025)
Kayseri Üniversitesi Personel Alım İlanı (18.03.2025)
Erciyes Üniversitesi Personel Alımı (Son Başvuru: 17.03.2025)
Afyon Kocatepe Üniversitesi 20 Personel Alım İlanı (Son Başvuru: 17 Mart 2025)
Orman Genel Müdürlüğü 4500 İşçi Alım İlanı (14.03.2025)
2025 Yılı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Süreci Ön Değerlendirme Uygulama Sonuçları Açıklandı
Ülke Geneli Ortak Sınavlara Yönelik Konu Soru Dağılım Tabloları Yayımlandı
Öğrencilerden Sağlık Raporu İstenmesi Hakkında Resmi Yazı
Aileler, 2025 Yılında Sinemayı %40 İndirimli İzleyecek
ÖSYM, 2025 EKYS Sorularını ve Cevaplarını Paylaştı
Bursa Uludağ Üniversitesi – 142 Personel Alım İlanı (Son Başvuru: 14.03.2025)
Bursa Teknik Üniversitesi Personel Alım İlanı (Son Başvuru: 13.03.2025)
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü – Personel Alım İlanı (10.03.2025)
Abdullah Gül Üniversitesi – SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALIM İLANI (Son Başvuru: 05.03.2025)
“Aile Eğitim Bülteni” Şubat Sayısı Yayınlandı
Millî Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS): Örnek Sorular
Öğretmenlere Sınav Görevi
MEB, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yaptı
1381 Engelli Öğretmen Atama Takvimi Açıklandı
Aile Bakanlığı’ndan çocuklara “Benim Güvenli İnternetim” kitabı
TÜBİTAK, 737 Personel Alacak ( Son Başvuru: 10 Mart 2025)
MEB’e Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ortaokullara “YAPAY ZEK” Dersi

A+
A-

Millî Eğitim Bakanlığı, ortaokullarda seçmeli dersler kapsamına alınan “yapay zekâ uygulamaları” dersinin müfredatını hazırladı.

Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce 7 ve 8. sınıflar için hazırlanan “yapay zekâ uygulamaları” dersinin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti.

Ortaokul 7 ve 8. sınıflarda her bir düzeyi 72 saatlik öğretim programını içeren yapay zekâ uygulamaları dersi, seçmeli dersler kapsamında bulunuyor. Yapay zekâ uygulamaları dersinde, öğrencilerin bu teknolojiyi amaca uygun ve etkili bir şekilde kullanmaları amaçlandı. Dersin müfredatında, öğrencilerin yapay zekâ problemlerinin çözümü için blok tabanlı program geliştirme ortamlarından en az birini öğrenmeleri hedeflendi.

Derste, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’nde yer alan anahtar yetkinliklerin yanı sıra “bilimsel süreç”, “yaşam” ve “mühendislik” becerilerinin geliştirilmesi için de konular yer aldı.

Öğrenciler, bu derste önce birinci düzeyi (yapay zekâ uygulamaları-1), sonra da ikinci düzeyi (yapay zekâ uygulamaları-2) okuyacak.

 

Öğrenciler yapay zekâ uygulamaları geliştirecek

Ders süresince öğrenciler, günlük hayatta karşılaşılan sorunların çözümüne ilişkin yapay zekâ uygulamaları geliştirecek. Derslerde, öğrencilere teorik bilgiler yanında uygulama geliştirmeleri için uygun eğitim ortamları oluşturulacak. Yapay zekâ uygulamaları dersinin öncelikle bilişim teknolojileri sınıflarında veya etkileşimli tahta üzerinden uygulamalı biçimde yürütülmesi bekleniyor. Derslerin uygulama aşamasında her öğrenciye en az bir uygulama yapabileceği fırsat sunulacak.

Öğretmenler; keşfetme, sorgulama, argüman oluşturma, farkındalık geliştirme, sorumluluk alma ve ürün tasarlama süreçlerinde öğrencilere rehberlik edecek.

 

İkinci düzeyde makine öğrenmesi dersleri

Dersin birinci düzey müfredatı, “yapay zekâya giriş”, “yapay zekânın kullanım alanları ve alt boyutları”, “yapay zekâ ve etik”, “yapay zekânın önemi”, “blok tabanlı geliştirme ortamları”, “blok tabanlı örnek proje geliştirme” olmak üzere altı üniteden oluştu. İkinci düzey müfredattaki üniteler ise “makine öğrenmesi ve örüntü tanıma”, “yapay sinir ağları”, “bulanık mantık”, “blok tabanlı ortamda örnek projeler geliştirme” olarak sıralandı.

Yapay zekâya giriş ünitesinde öğrenciler; genel kavramların yanı sıra merhamet, empati, diğerkâmlık, sevgi gibi duyguların yapay zekâda olmamasının olası sonuçlarını tartışacak.

Öğrenciler, “yapay zekânın kullanım alanları ve alt boyutları” ünitesinde, üretken yapay zekâ uygulamalarını etkili bir biçimde kullanma yöntemlerini öğrenecek.

 

“Yapay zekâ ve etik” ayrı ünitede ele alındı

MEB, yapay zekâ uygulamalarında son dönemde en çok tartışılan “yapay zekâ ve etik” konusuna ayrı bir ünitede yer verdi. Öğrencilerin bu teknolojileri etik ilkelere uygun olarak kullanmaları hedeflenen ünitede, etik ihlaline neden olan önemli teknolojiler tanıtılacak. Yapay zekâ uygulamalarında büyük veri ve veri madenciliği kaynaklı etik ihlallerini örnekler üzerinden açıklanacağı derslerde, yapay zekâ uygulamalarında karşılaşılan ihlallere karşı bilişim güvenliği ilkeleri uygulamalı gösterilecek.

Yapay zekâ uygulamalarında kişisel verilerin ihlalinin örneklerle açıklanacağı derslerde, bu ihlallerin doğruluk ve dürüstlük bakımından değerlendirmesi yapılacak. “Blok tabanlı ortamda proje geliştirme” ünitesinde öğrenciler, bu teknolojiyi kullanarak gerçek hayat problemlerinin çözümüne yönelik farklı projeler geliştirecek. Projelerin hayata geçirilmesi için 50 ders saatinin ayrılacağı derslerde, görüntü ve ses işleme projeleri de yer alacak.

Öğrenciler, derslerde, “yazıyı sese çevirme”, “sesi yazıya çevirme”, “dil algılama”, “dil tercüme”, “görüntü ve ses işleme ile güvenlik” gibi projelerde hem teorik hem uygulamalı dersler alacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.