MEB, ilave ders kitapları ihtiyacının belirlenmesi için tüm illere günlü yazı gönderdi. Resmi yazının tamamı aşağıdadır:
MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 27.08.2021 tarihli ve 30291027 sayılı yazısı:
Konu: İlave Ders Kitapları İhtiyacının Belirlenmesi (ACELE VE GÜNLÜDÜR)
2021-2022 eğitim ve öğretim yılında resmî ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin ihtiyaç duyduğu ders kitapları il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerine gönderilmiştir.
Okul ve kurumlarımız Ocak ayı içerisinde, öğrenci sayılarını dikkate alarak ihtiyaç duydukları kitap sayısını MEBBİS Kitap Seçim Modülü’ne girmişlerdir. İl içi ve iller arası öğrenci hareketliliği nedeniyle eksik kitap girişi yapan, dolayısıyla tekrar ilave kitap ihtiyacında bulunan okul ve kurumlar olmaktadır.
Tüm okul ve kurumlarımızca ilave kitap ihtiyacını bildirmeden önce, il ve ilçede fazla kitap olabileceğini dikkate alarak il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinde ders kitaplarından sorumlu personel ile iletişime geçilmesi, kamu zararına neden olabilecek kitap girişinde kesinlikle bulunulmaması gerekmektedir.
Ülke geneli il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinde, destek hizmetleri biriminden sorumlu şube müdürü/müdür yardımcısı başkanlığında ivedi bir şekilde komisyon kurulması (okul müd./müd.yrd.), kurulan komisyonun ilave ihtiyaçta bulunan okulun öğrenci ve kitap sayılarını karşılaştırması, tek bir ihtiyaç fazlası kitap isteğine dahi imkan vermeyecek ölçüde planlama yapması ve tüm bunlara rağmen okulun kitaba ihtiyacı varsa ilave kitap talebinde bulunulması gerekmektedir.
Yükleniciler tarafından teslim edilen kitaplarda, idare ve/veya muayene ve kabul komisyonu tarafından kabulü yapılmış olmakla birlikte okullara/ öğrencilere/ öğretmenlere yapılan dağıtımdan sonra 31/12/2021 tarihine kadar teslim alınıp dağıtımı yapılan kitaplarda sözleşme ve şartnamelere uymayan eksik ve kusurlu ders kitapları olması hâlinde sözleşme hükmü gereği 7 (yedi) iş günü içerisinde hatalı veya kusurlu ders kitaplarını yükleniciler değiştirmek zorundadır.
Okul müdürlüklerince 2021–2022 eğitim-öğretim yılının ilk gününde öğrencilerimize ders kitaplarının teslimatından sonra öğretmenlerimiz tarafından sınıflarda kitapların kontrollerinin (sayfa eksikliği, sayfalarda numara takibi, sayfalarda yırtıklık, okunamayacak derecede bozuk yazılar veya okumayı engelleyecek boya damlası veya renk tonlaması gibi) yapılması, bu tür hatalı veya kusurlu ders kitabı olması hâlinde ders kitabının yayınevi, adı, yazarı/yazarları ve adedi belirlenerek hatalı veya kusurlu bir kitap örneğine okul kaşesi basılacak ve tutanak ile birlikte il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne teslim edilecektir. Bu durum il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğümüze bilgi amaçlı olarak bildirilecek ayrıca yükleniciye, sözleşme hükmü gereği hatalı veya kusurlu ders kitaplarını 7 (yedi) iş günü içerisinde değiştirmek zorunda olduğu yazılı olarak bildirilecektir.
Yükleniciler sözleşme ve şartnamelere uymayan hatalı veya kusurlu ders kitaplarını 7 (yedi) iş günü içerisinde bedelsiz olarak değiştirmek ve düzeltmek zorunda olduğundan, bu tür kitaplar için Bakanlığımızdan ilave kitap ihtiyacında bulunulmayacaktır.
Yükleniciler tarafından hatalı veya kusurlu kitapların süresi içerisinde değiştirilmemesi veya geç teslim edilmesi hâlinde gecikme cezası uygulanacağından, sonucundan ayrıca Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğümüze bilgi verilecektir.
İlave ihtiyacı veya varsa fazla ders kitapları il millî eğitim müdürlükleri tarafından Kitap Seçim Modülü’ne girilecektir. İlave ders kitapları ihtiyacı ve fazlalığının belirlenmesine yönelik iş ve işlemlerin tamamı MEBBİS “Kitap Seçim Modülü” üzerinden yapılacaktır. Sözlü veya yazılı olarak ders kitabı ihtiyacı bildirilmeyecek, böyle bir durum olması hâlinde ilave kitap talepleri değerlendirmeye alınmayacaktır. Kitap Seçim Modülü kapatıldıktan sonra ihtiyaç veya fazlalık bildirilmeyecektir.
Bu anlamda;
1- Okullardaki kitap eksiği veya fazlalığı okul müdürlüklerince tespit edilerek kitap listesi ile fazla kitaplar ilçe millî eğitim müdürlüğüne teslim edilecektir. (01 -08 Eylül 2021)
2- Okul müdürlüklerince fazlalık olarak bildirilen ders kitapları, ilçe dâhilinde yeni açılan veya kitap eksiği olan okulların kitap ihtiyaçları giderildikten sonra ilçe genelinde karşılanamayan ihtiyaçlar ile oluşan fazlalıklar, listeler hâlinde çok acele olarak il millî eğitim müdürlüğüne bildirilecektir. (09-15 Eylül 2021)
3- İlçe millî eğitim müdürlüklerinden alınan eksik veya fazlalıklar il millî eğitim müdürlüğünce değerlendirilecek, fazlalıklar ihtiyaç bildiren ilçe millî eğitim müdürlüklerine aktarılarak il genelindeki okulların eksikleri giderildikten sonra il genelinde ihtiyaç duyulan veya fazlalık olan kitaplar listelenerek Kitap Seçim Modülü’ne girilecektir. (16-20 Eylül 2021)
4- İhtiyaç ve fazlalıklar, Kitap Seçim Modülü’ne il millî eğitim müdürlükleri tarafından girilecek, teslim noktası olsun veya olmasın ilçe millî eğitim müdürlükleri ile okul/kurum müdürlükleri tarafından Kitap Seçim Modülü’ne ilave ihtiyaç veya fazlalık girilmeyecektir.
5- İl millî eğitim müdürlüklerince o il genelinde fazlalık olarak belirlenen ders kitaplarından, Bakanlığımızca diğer illere gönderilmesi planlanan ders kitapları il millî eğitim müdürlükleri depolarında toplanacaktır.
6- İl genelinde zorunlu dersler için, öğrenci ve o dersi/sınıfı okutan öğretmen sayısı toplamından fazla ders kitabı ilinize teslim edilmiş ise o kitaplar için ilçelerden bildirilen ilave ihtiyaçlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
7- İhtiyaç ve fazlalıklar Kitap Seçim Modülü’ne aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda girilecektir:
7.1- Kitap Seçim Modülü’nde “Kitap Muayene İşlemleri”nden “İl Eksik-Fazla Kitap Girişi” tıklanacak ve veri girişi için ekran açılacaktır.
7.2- Bu ekranda “Yeni” butonuna basılarak kitap bilgi giriş işlemi başlatılacak ve kitap adı seçilecektir. Seçilen kitap için il genelinde fazlalık var ise bu miktar “Fazla Kitap Sayısı” alanına, ihtiyaç varsa ihtiyaç duyulan ders kitabı miktarı “Eksik Kitap Sayısı” alanına girilecek ve “Kaydet” butonuna basılacaktır.
7.3- Bu işlemler, fazlalık bulunan veya ihtiyaç duyulan her kitap için tekrarlanarak bütün kitapların varsa fazlalık veya ihtiyaçları “Modül”e girilecektir.
7.4- Her bir kitap girişinde işlem “Yeni” butonuna basılarak başlatılacak ve “Kaydet” butonu ile tamamlanacaktır.
7.5- Eksik veya fazlalıkları “Modül”e girilen kitapların listesi ekranda oluşacaktır. Ekranda oluşan liste ile eksik veya fazlalığı olan ders kitapları listesi karşılaştırılarak, girişi yapılmayan veya yanlış yapılan kitap olup olmadığı kontrol edilecektir.
7.6- Bir kitap için fazla ise “Fazla Kitap Sayısı” alanı, eksik ise “Eksik Kitap Sayısı” alanı doldurulacaktır. Eksik veya fazlalıkların yanlış girilmemesine dikkat edilecektir. Fazlalık olarak girilen kitaplar diğer illerin ihtiyaçlarında kullanılacağından “Fazla Kitap Sayısı” alanına 2021-2022 eğitim- öğretim yılı için dağıtılan kitapların fazlalıkları girilecek, önceki yıllardan kalanlar kesinlikle dikkate alınmayacaktır.
7.7- Ek olarak gönderilen kitapların muayene kabul işlemleri, Kitap Seçim Modülü’ndeki “Kitap Muayene İşlemleri” ekranında yapılacaktır. Bu ekranda sadece “Teslim Edilen Ek Kitap Sayısı” alanı doldurulacaktır. Bu alana sadece yükleniciler tarafından teslim edilen kitap sayıları girilecektir.
7.8- Ek kitaplarla ilgili muayene ve kabul raporları, “Muayene Kitap Girişi” altındaki “Ek Kitap Muayene ve Kabul Raporu”ndan alınacaktır. Ancak “Modül”de sadece yükleniciler tarafından teslim edilen kitapların muayene ve kabul işlemleri yapılacak, il millî eğitim müdürlüklerince gönderilen kitaplar için muayene ve kabul işlemi yapılmayacaktır.
8- Eksik veya fazlalığı bulunmayan kitaplarla ilgili olarak Kitap Seçim Modülü’nde herhangi bir işlem yapılmayacaktır.
9- “İl Eksik-Fazla Kitap Girişi” ekranına, ihtiyaç ve fazlalık olarak girilen ders kitaplarına ait veriler, MEBBİS ortamından alınarak Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzce değerlendirilecek ve fazlalık bildirilen illerdeki kitaplar, ilave ihtiyaç gösteren illere gönderilmek üzere planlanacaktır. Bu şekilde giderilemeyen ilave ihtiyaçlar, ilgili yüklenici firmalardan ek alım yapılarak karşılanacaktır.
10- İlave ihtiyaçlar, Kitap Seçim Modülü’ne il bazında girileceğinden ek alım yapılan ders kitapları, yüklenici firmalar tarafından il millî eğitim müdürlüklerine teslim edilecek, bu kitapların muayene ve kabulleri ve okullara dağıtımı il millî eğitim müdürlüklerince yapılacaktır.
11- İl içi nakil yaptıran öğrencilerin kitapları ayrıldıkları okul müdürlüklerince, il dışı nakil yaptıran öğrencilerin kitapları ise naklen gittikleri okul müdürlüklerince karşılanacaktır. Okulun varsa ilave kitap ihtiyacı belirlenirken nakil gelen öğrencilerin kitap ihtiyaçları da dikkate alınacaktır.
12- Kitap Seçim Modülü’nde yayınevi ve yüklenicisi belli olmayan ders kitapları ve eğitim araçları ile baskısı yapılmayarak elektronik ortamda hizmete sunulan kitaplar için herhangi bir işlem yapılmayacaktır.
13- Ders kitaplarının baskı ve dağıtımı için ortalama bir aylık zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sürede öğrencilerimizin mağdur olmaması için Bakanlığımız WEB sitesinde PDF olarak hizmete sunulan ders kitaplarının içerikleri indirilmek suretiyle kullanılabilecektir.
İliniz dâhilindeki resmî ve özel bütün okul/kurum müdürlüklerinin yetkilileri ile konu ile ilgili görevli personelin yukarıda belirtilen iş ve işlemler hakkında acilen bilgilendirilmesi ve ders kitabı eksik olabilecek öğrencilerimizin ihtiyaçlarının zamanında karşılanması ve kitap eksiği veya fazlalığına meydan verilmemesine yönelik her türlü tedbir il/ilçe millî eğitim müdürleri tarafından alınacak olup, ayrıca Maarif Müfettişleri tarafından ilave kitap ihtiyacı talebinin yerinde olup olmadığı titizlikle takip edilecektir.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.