Cevap 1) Hizmetiçi eğitim süresince yıllık izin kullanılamaz. (Eğitime katılanlar, eğitim süresince 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104. maddesinin A, B, C fıkraları dışında izin kullanamazlar.)
Cevap 2) Hizmetiçi eğitim faaliyetlerine haftada bir günden fazla devam etmeyenlerin faaliyetle ilişiği kesilir.
Cevap 3) Eğitim yöneticisi, gerekli hallerde acil bir durumu ya da hastalığı mazeret olarak kabul edebilir. Eğitim yöneticisinin mazeret olarak kabul ettiği günlerin sayısı en fazla haftada bir (1) iş günü kadar olabilir.
Cevap 4) Eğitim faaliyetine katılanlar, öğretim programında yer alan faaliyetlere katılmak ve bunların gerektirdiği çalışma ve ödevleri yapmak zorundadırlar. Eğitim faaliyetlerini engelleyici ve aksatıcı tutum ve davranışları görülenlerin eğitim yöneticisi tarafından faaliyetle ilişiği kesilir. Durumonaya bağlanmak üzere en hızlı şekilde (fax, telefon) mahalli hizmetiçi eğitim faaliyetlerinde valiliklere, Bakanlıkça yapılan hizmetiçi eğitim faaliyetlerinde Daire Başkanlığı’na bildirilir. Bu gibiler hakkında 657 sayılı Kanunun disiplin hükümleri uygulanır.
Cevap 5) Hizmetiçi eğitim faaliyetlerinin haftalık çalışma saati (25) ders saatinden az, (40) ders saatinden fazla; günlük çalışma saati (4) ders saatinden az, (10) ders saatinden fazla olamaz. Günlük ders saatleri (50) dakika, blok ders saati ise (90) dakikadır. Mahalli hizmetiçi eğitim faaliyetlerinde haftalık çalışma saati (10) ders saatinden az olamaz.
Cevap 6) Sınavların yapılması ve değerlendirilmesinde aşağıdaki hususlara uyulur.
a) Sınavlar, öğretim programının amaçlarına göre yazılı, sözlü, uygulamalı ya da hem yazılı hem sözlü hem de uygulamalı olarak yapılabilir.
b) Sınavla ilgili tedbirler, eğitim yöneticisi, yardımcısı, eğitim merkezi müdürü ve eğitim görevlileri tarafından ortaklaşa alınır.
c) Sınav sonuçları eğitim görevlileri tarafından değerlendirilir.
d) Sınavlarda boş cevap kağıdı verenlere 0 (sıfır) puan verilir.
e)Faaliyete katılanların başarı ortalamaları bulunurken, faaliyet süresince yapılan yazılı, sözlü, uygulamalı, ya da hem yazılı hem sözlü, hem de uygulamalı sınavlardan alınan notların aritmetik ortalaması alınır.
f) Faaliyet süresince eğitim görevlilerinin ayrı ayrı sınav yapmaları halinde her eğitim görevlisi sınav kağıtlarını, cevap anahtarını ve sınav puanlarını çizelgeye yazar ve eğitim yöneticisine teslim eder. Eğitim yöneticisi faaliyet sonunda puanların aritmetik ortalamasını alarak sonucu değerlendirme formuna yazar.
h) Sınavların faaliyet sonunda yapılması halinde eğitim görevlileri sınav kağıtlarını, cevap anahtarını ve sınav puanlarını çizelgeye yazar ve eğitim yöneticisine teslim ederler. Eğitim yöneticisi puanları değerlendirme formuna yazar. Bu form, eğitim yöneticisi ve eğitim görevlileri tarafından imzalanır.
Eğitim sonunda sınavlardan herhangi birine mazeretsiz olarak katılmayanlar başarısız sayılırlar. Ayrıca, haklarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun disiplin hükümleri uygulanır.
Cevap 7) Başarılı olanlara başarı belgesi verilir. Başarısız olanlara da katılma belgesi verilir.
Cevap 8) Sınavlarda verilen puanlar ve bunların değerleri aşağıdadır.
85- 100 – Pekiyi
65-84 – iyi
45-64 – Orta
45 ve daha fazla puan alanlar başarılı, 44 ve daha az puan alanlar ise başarısızdır.
Cevap 9) Eğitimin görev yerinde yapılması halinde eğitime katılan personele kurs gündeliği verilmez.
Cevap 10) Bakanlık, mazeretsiz olarak katılmayanlar hakkında yasal işlem yapabilmektedir.
Cevap 11) Hizmetiçi eğitime katılacaklar, faaliyetin başlama tarihinden bir önceki gün, faaliyet süresince ve faaliyet bitiş tarihinden sonraki gün görevli/izinli sayılır.
İl dışındaki hizmet için faaliyetlerle ilgili bir gün öncesinden ve bir gün sonrasından izinli sayıldığımıza dair resmi yazıyı paylaşabilir misiniz?
İyi akşamlar,
Son maddede geçen “öğretmenler, faaliyetten önceki gün ve faaliyetten sonraki gün de görevli izinli sayılırlar” ibaresinin mevzuatta geçtiği bölüm nerededir?