Bu söylemin gerçekleşebilmesi için Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda değişiklik yapılması gerekiyor. Değişikliği yapacak mercii de Bakanlık değil TBMM’dir. Aynı kanunun “Öğretmenlik kariyer basamakları” başlıklı 6. maddesinde “Aday öğretmenlik dâhil öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan … öğretmenler uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir.” ifadesinin değiştirilmesi gerekmektedir. Bu değişikliğin 2023 yılında yapılacak yazılı sınava yetiştirilme hususu merak konusudur.
Milli Eğitim Bakanlığında 1 milyon dolayında öğretmen görev yapıyor. Bu öğretmenlerden yaklaşık 100 bin öğretmenin bu sınava girmesi bekleniyor.
Bu kanunla sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen ayrımı da bazı konularda ortadan kaldırılmış oldu. Mecburi hizmet hariç özlük hakları, atamalar, tayinler başta olmak üzere sözleşmeli öğretmenler ile kadrolu öğretmenler aynı haklara sahip oldu. Sözleşmeli öğretmenler, can güvenliği ve sağlık mazeretlerine bağlı olarak tayin isteyebilecek. Ama aile birlikteliği mazeretine bağlı tayin isteyemeyecek.
Öğretmenlikte 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkanı getirildi. Eğitimlerini tamamlayan ve yapılan sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenler, hem bir derece alacaklar, hem de maaşlarında (bugün itibariyle) — lira artış olacak. Yeni düzenlemede, sözleşmeli öğretmenlerin 3 artı 1 zorunlu hizmet süreleri de bu 10 yıllık sürece dahil edildi.
10 yıllık uzman öğretmenler, eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen unvanı ile görev yapacaklar. Yine bu öğretmenlere ilave bir derece verilecek, ayrıca maaşlarında da (bugün itibariyle) — lira artış yapılacak.
10 yılını doldurmuş öğretmenler, alan sınırlaması olmadan tezli ya da tezsiz yüksek lisans yapmışsa uzman öğretmenlik yazılı sınavından muaf olacaklar. Bu öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği eğitimlere katıldıktan sonra sınavdan muaf tutularak uzman öğretmenliğe geçiş hakkı elde edecek.
Doktorasını tamamlamış ve 10 yıl uzman öğretmen olarak görev yapmış öğretmenler, başöğretmenlik yazılı sınavından muaf tutulacak. Aynı şekilde doktora yapan öğretmenler mesleki gelişim eğitimlerinden geçtikten sonra başöğretmenliğe hak kazandı.
Dolayısıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birlikte hem bir kariyer sistemi oluştu, aynı zamanda öğretmenlerin lisansüstü eğitime teşvik edilmesi ile ilgili de ciddi bir adım atılmış olacak.
Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilir.
Öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan;
a) Mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,
b) Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan,
c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan,
öğretmenler uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir.
MEB’de 600 bine yakın 10 yılını doldurmuş öğretmen görev yapıyor. Bu öğretmenlerin tamamı Bakanlığın düzenleyeceği eğitimlere ve ardından yapılacak uzmanlık sınavına girme hakkı elde edecek.
Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir.
Halihazırdaki 83.350 uzman öğretmen de 10 yılını doldurduklarından başöğretmenlik için aday adayı olmuş olacak.
Uzman öğretmen/başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman/başöğretmen sertifikası verilecek.
Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için sınavlar MEB tarafından yapılacak.
Alan sınırlaması olmadan tezli ya da tezsiz yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar (sınava girme şartı 10 yıl öğretmenlik süresi olduğu için öğretmenlikte 10 yılı doldurmaları halinde), uzman öğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.
Yüksek lisansın tezli olup olmadığına, öğretmenin kendi alanında yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın uzman öğretmenlik sınavından muaf sayılacaktır.
Alan sınırlaması olmadan Doktora eğitimini tamamlayanlar, başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük dosyasından silindikten sonra uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilir.
Kanun kapsamında oluşturulan mesleki kariyer unvanlarından özel öğretim kurumlarında görev alan öğretmenler de yararlanabilecek. Kıdem yılı şartını taşıyan, eğitim programlarını tamamlayan ve sınavda başarılı olan öğretmenler, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanlarına sahip olabilecek.
2023 yılı sınavına girebilecek durumda olan meslekte 10 yılını doldurmuş 95.000’e yakın öğretmen bulunmaktadır. İsterlerse bu kişiler sınava girebilecek.
Kontenjan sınırlaması yoktur. 10 yıllık hizmetini dolduran ve sınavı kazanan her öğretmen uzman olabilir.
Tezli ve ya Tezsiz ayırmadan Yüksek lisans mezunu tüm öğretmenler (hangi alanda yüksek lisans yapıldığına bakılmaksızın) uzman öğretmen olacak.
Başöğretmenlik Sınavı Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı için tıklayınız
Uzman Öğretmenlik Sınavı Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı İçin tıklayınız
Evet, aşağıdaki linklerden yapılan sınavın tüm sorularına ulaşabilirsiniz:
Evet, Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisansı mezunları da muaf olacak. Uzman öğretmen unvanı için yapılacak yazılı sınavdan, diplomalarında “yüksek lisans mezunu” oldukları belirtilenler ile “Yükseköğretim Kurulunca” yüksek lisans derecesine sahip oldukları belirlenenler, muaf tutulacaktır.
Yeni başöğretmen ve uzman öğretmenlerin maaş artışı 15.01.2024 tarihinde maaşlara yansıyacak.
19 Kasım 2023 tarihinde yapılacaktır.
Yazılı Sınav, uzman öğretmen ve başöğretmen unvanı için ayrı ayrı olmak üzere Bakanlık Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÖDSGM) tarafından 19 Kasım 2023 Pazar günü 81 ilde yapılacaktır.
30 Mayıs- 9 Haziran 2023 alınacaktır.
Öğretmenlik kariyer basamakları için uzman öğretmenlik eğitim programına, yazılı sınava başvuru tarihinin son günü olan 4 Ekim 2023 tarihi itibarıyla en az 10 yıl hizmeti bulunan öğretmenler; başöğretmenlik eğitim programına ise yazılı sınava başvuru tarihinin son günü olan 4 Ekim tarihi itibarıyla uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan uzman öğretmenler başvuruda bulunabilecek. 10 yıldan eksik hizmeti bulunanlar başvuramaz.
Toplam Eğitim Programı Süresi: (180 Saat)
1. Öğrenme ve Öğretme Süreçleri (25 Saat) %15
2. Ölçme ve Değerlendirme (20 Saat) %12
3. Özel Eğitim ve Rehberlik (25 Saat) %15
4. Eğitim Araştırmaları ve Ar-Ge Çalışmaları (20 Saat) %10
5. Eğitimde Kapsayıcılık (20 Saat) %12
6. Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği (20 saat) %10
7. Sosyal Etkileşim ve İletişim (20 saat) %10
8. Dijital Yetkinlik (15 Saat) %8
9. Güvenli Okul ve Okul Güvenliği (15 saat) %8
Toplam Eğitim Programı Süresi: (240 Saat)
1. Öğrenme ve Öğretme Süreçleri (25 Saat) %12
2. Ölçme ve Değerlendirme (20 Saat) %8
3. Özel Eğitim ve Rehberlik (25 Saat) %12
4. Eğitim Araştırmaları ve Ar-Ge Çalışmaları (20 Saat) %7
5. Eğitimde Kapsayıcılık (20 Saat) %8
6. Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği (20 saat) %7
7. Sosyal Etkileşim ve İletişim (20 saat) %7
8. Dijital Yetkinlik (15 Saat) %6
9. Güvenli Okul ve Okul Güvenliği (15 saat) %6
10. Okul Geliştirme ve Liderlik (30 Saat) %15
11. Sosyal Duygusal Öğrenme Becerilerin Geliştirilmesi (15 Saat) %6
12. Bilişsel Düşünme Becerileri (15 Saat) %6
Uzman öğretmen unvanı için başvuruda bulunacaklar aşağıdaki Uzman Öğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmalarında yer alan 3 çalışma alanından en az ikisinden birer çalışma yapmaları gerekir. Birden fazla çalışma alanında değerlendirilebilecek mesleki gelişim çalışmaları, yalnızca bir çalışma alanında değerlendirilir.
a) Eğitim Öğretim ve Rehberlik Çalışmaları
1- Destek eğitim odasında fiilen ders okutmuş olmak.
2- Evde veya hastanede eğitim hizmetleri kapsamında fiilen ders okutmuş olmak
3- İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) kapsamında fiilen ders okutmuş olmak.
4- Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) kapsamında fiilen ders okutmuş olmak.
5- Özel okullarda görev yapan öğretmenler bakımından takviye kurslarında fiilen ders okutmuş olmak.
6- Örgün eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler bakımından yaygın eğitim kursları kapsamında fiilen ders okutmuş olmak.
7- Ders dışı eğitim çalışmalarında öğretmen olarak fiilen görev yapmış olmak.
8- Okulca/kurumca yapılacak görevlendirme kapsamında tercih danışmanlığı yapmış olmak.
9- Çocuk kulüpleri çalışmasında görev almış olmak.
10- Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği kapsamında; gezi, öğrenci kulübü, yarışmalar ve toplum hizmeti çalışmasına katılmış olmak.
11- Pansiyonlu eğitim kurumlarında en az bir dönem belleticilik görevi yapmış olmak veya yatılı özel eğitim okullarında grup gözetimi ve eğitimi görevini fiilen yürütmüş olmak.
12- İlçe ya da il düzeyinde; bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal,
sportif, yetenek ve beceri alanlarında yapılan etkinliklere öğrenci/kursiyer hazırlamış olmak.
13- Aday öğretmenlerin adaylık sürecinde, danışman öğretmen olarak görev almış olmak.
14- Hayat boyu öğrenmeye katılım oranının artırılması ve farkındalığın oluşturulması için yapılan faaliyetlerde görev almış olmak.
15- Açık öğretim öğrencilerine eğitim ve öğretim faaliyetleri ile ilgili rehberlik yapmış olmak.
16- Okuma-yazma oranının artırılması çalışmalarında bulunmuş olmak.
17- İHL meslek dersleri öğretmenleri için öğrencilerin mesleki uygulama programı çalışmaları kapsamında fiilen rehberlik yapmış olmak.
18- Rehberlik ve araştırma merkezlerinde görev yapan öğretmenlerin, özel eğitim ile rehberlik ve psikolojik danışma
hizmetleri kapsamında, sorumluluk bölgelerinde bulunan okullarda fiilen müşavirlik hizmeti sunmuş olmak.
19- Tam gün tam yıl eğitim kapsamında görev yapmış olmak.
20- Yabancı uyruklu çocuklar ile dezavantajlı çocukların eğitime katılmalarına yönelik çalışma yapmış olmak.
21- Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik erken çocukluk dönemi eğitim hizmetlerinde, tamamlayıcı eğitim faaliyetlerinde veya grup eğitimine hazırlık uygulamalarından herhangi birinde fiilen görev almış olmak.
22- Okulda/kurumda planlanmış veli eğitimlerinde görev almış olmak.
23- İl/ilçe düzeyinde özel eğitim ihtiyacı olan bireyler veya ailelerine yönelik sosyal kabul ve farkındalık kazandırılması amacıyla çalışmalar yürütmek (Kurs/seminer/toplantı vb.).
b) Yönetime Katılım
1- Yöneticilik görevinde bulunmuş olmak.
2- Alan/Bölüm, Atölye ve Laboratuvar şefliği yapmış olmak.
3- Birim/bölüm başkanlığı yapmış olmak.
4- İlçe, il ya da Bakanlık düzeyinde eylem/gelişim planı veya stratejik planlama vb. çalışmaların hazırlanmasında
ve yürütülmesinde görev almış olmak.
5- İlçe ya da il zümre başkanlığı yapmış olmak.
6- İlçe, il veya ulusal düzeyde planlanmış veli eğitimlerinde görev almış olmak.
7- Merkezî/mahallî olarak “yönetim alanında” eğitim/kurs/seminer vermiş olmak veya bu alanda formatör öğretmenlik yapmış olmak.
8- Okulun/kurumun geliştirilmesine yönelik kurul, komisyon, ekip vb. iş birliği içerisinde yürütülen
çalışmalarda görev almış olmak.
9- İlgili mevzuatında oluşturulan kurul ve komisyonlarda görev almış olmak.
10- Ulusal ya da uluslararası projelerde yöneticilik yapmış olmak.
11- Okulun/kurumun diğer kurum ve kuruluşlar ile yapacağı iş birliği protokollerinde/çalışmalarında görev
almış olmak.
12- Bakanlık veya valilik/kaymakamlık/il millî eğitim/ilçe millî eğitim müdürlüğü bünyesinde yürütülen
çalışmalarda görev almış olmak.
c) Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları
1- Yüksek lisans eğitimini tamamlamış olmak.
2- İlçe, il, ulusal ya da uluslararası düzeyde yürütülen projelerde görev almış olmak.
3- Ulusal ya da uluslararası kongrelerin düzenleme kurullarında görev almış olmak.
4- Sanat, spor veya mesleki alanda yeni bir beceri ya da yeterlik kazandığını gösterir belge, sertifika ya da lisans sahibi olmak.
5- Bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal, sportif, yetenek veya beceri alanlarında il, bölge, ulusal veya uluslararası düzeyde düzenlenen yarışmalarda derece yapmış olmak ya da sergilenmeye değer çalışması bulunmak.
6- Araştırma ve geliştirme alanına yönelik; kurul, komisyon, ekip ve iş birliği çalışmalarında görev almış olmak.
7- YDS veya eşdeğerliğe sahip bir sınavdan D (60) düzeyi ve üzerinde puan almış olmak.
8- ISBN sistemine girmiş kitap künyesinde ismi yer almış olmak.
9- Ders kitabı/eğitim aracı/eğitim materyali hazırlama ve yazma veya inceleme sürecinde görev almış olmak.
10- Okulda/kurumda çıkarılan dergi, gazete, duvar gazetesi, kitap, yıllık ve benzeri yayınların hazırlanmasında danışman/koordinatör/editör olarak görev yapmış olmak.
11- Okullarda/kurumlarda döner sermaye kapsamında üretim sürecinde görev almış olmak.
12-Okul veya kurumlarda Millî Eğitim Bakanlığı Belgelendirme Hizmetleri Yönergesi kapsamında yürütülen çalışmalarda görev almış olmak.
13- Ulusal veya uluslararası izleme ve değerlendirme çalışmalarında görev yapmış olmak.
14- Bakanlık bilişim projelerinin geliştirilmesinde görev almış olmak.
Uzman öğretmen unvanı için başvuruda bulunacaklar aşağıdaki Uzman Öğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmalarında yer alan 3 çalışma alanından en az ikisinden birer çalışma yapmaları gerekir. Birden fazla çalışma alanında değerlendirilebilecek mesleki gelişim çalışmaları, yalnızca bir çalışma alanında değerlendirilir.
a) Eğitim Öğretim ve Rehberlik Çalışmaları
1- Destek eğitim odasında fiilen ders okutmuş olmak.
2- Evde veya hastanede eğitim hizmetleri kapsamında fiilen ders okutmuş olmak.
3- İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) kapsamında fiilen ders okutmuş olmak.
4- Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) kapsamında fiilen ders okutmuş olmak.
5- Özel okullarda görev yapan öğretmenler bakımından takviye kurslarında fiilen ders okutmuş olmak.
6- Okulca/kurumca yapılacak görevlendirme kapsamında tercih danışmanlığı yapmış olmak.
7- Pansiyonlu eğitim kurumlarında en az bir dönem belleticilik görevi yapmış olmak veya yatılı özel eğitim okullarında grup gözetimi ve eğitimi görevini fiilen yürütmüş olmak.
8- Ulusal ya da uluslararası düzeyde; bilimsel, sosyal, sanatsal, kültürel, sportif, yetenek ve beceri alanlarında yapılan etkinliklere öğrenci/kursiyer hazırlamış olmak.
9- Üniversitelerde ders okutmuş olmak.
10- Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği kapsamında; gezi, öğrenci kulübü, yarışmalar ve toplum hizmeti çalışmalarını yürütmek üzere görevlendirilmiş olmak.
11- Öğretmen adaylarının yapacakları öğretmenlik uygulaması kapsamında uygulama öğretmeni olarak görev yapmış olmak.
12- Merkezî/mahallî olarak “eğitim öğretim” alanında eğitim/kurs/seminer vermiş olmak veya bu alanda formatör öğretmenlik yapmış olmak.
13- Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Hizmeti İçi Eğitim Yönetmeliği kapsamında düzenlenen Okul Temelli Mesleki Gelişim ve Mesleki Gelişim Toplulukları hizmet içi eğitim faaliyetlerine yönelik ihtiyaç tespiti (öz değerlendirme), hazırlık ve planlama çalışmalarında görev almış olmak.
14- Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği kapsamında düzenlenen Öğretmen Hareketlilik Programında görev almış olmak.
15- Bakanlıkça hazırlanan program dâhilinde okul ve kurumlarda düzenlenen mesleki çalışmalarda görev
almış olmak.
16- Özel eğitim ihtiyacı olan çocuğu bulunan velilere yönelik kurs faaliyetleri düzenlenmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği kapsamında görev almış olmak.
17- Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik erken çocukluk dönemi eğitim hizmetlerinde, tamamlayıcı eğitim faaliyetlerinde veya grup eğitimine hazırlık uygulamalarından herhangi birinde fiilen görev almış olmak.
18- TRT EBA TV yayınlarına yönelik program hazırlamak, içerik geliştirmek ve ders sunumu yapmış olmak.
19- Psikososyal destek hizmetleri çalışmalarında görev almış olmak.
20- Danışmanlık tedbiri kararı bulunan bireylere danışmanlık tedbiri hizmeti sunmak.
b) Yönetime Katılım
1- Yöneticilik görevinde bulunmuş olmak.
2- Alan/Bölüm, Atölye ve Laboratuvar şefliği yapmış olmak.
3- Birim/bölüm başkanlığı yapmış olmak.
4- İlçe, il ya da Bakanlık düzeyinde eylem/gelişim planı veya stratejik planlama vb. çalışmaların hazırlanmasında
ve yürütülmesinde görev almış olmak.
5- İlçe ya da il zümre başkanlığı yapmış olmak.
6- İlçe, il veya ulusal düzeyde planlanmış veli eğitimlerinde görev almış olmak.
7- Merkezî/mahallî olarak “yönetim alanında” eğitim/kurs/seminer vermiş olmak veya bu alanda formatör öğretmenlik yapmış olmak.
8- Okulun/kurumun geliştirilmesine yönelik kurul, komisyon, ekip vb. iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda görev almış olmak.
9- İlgili mevzuatında oluşturulan kurul ve komisyonlarda görev almış olmak.
10- Ulusal ya da uluslararası projelerde yöneticilik yapmış olmak.
11- Okulun/kurumun diğer kurum ve kuruluşlar ile yapacağı iş birliği protokollerinde/çalışmalarında görev almış olmak.
12- Bakanlık veya valilik/kaymakamlık/il millî eğitim/ilçe millî eğitim müdürlüğü bünyesinde yürütülen
çalışmalarda görev almış olmak.
c) Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları
1- Doktora eğitimini tamamlamış olmak.
2- İlçe, il, ulusal ya da uluslararası düzeyde yürütülen projelerde görev almış olmak.
3- Ulusal ya da uluslararası kongre/sempozyumların kurullarında görev almış olmak veya bildiri sunmuş olmak.
4- Çalışmalarda fiilen görev almaları kaydıyla eğitim kurumu adına Türk Patent ve Marka Kurumundan marka tescili almış olmak.
5- Çalışmalarda fiilen görev almaları kaydıyla öğretmen veya öğrencilerin/kursiyerlerin Türk Patent ve Marka Kurumundan tasarım tescili almış olmaları.
6- Çalışmalarda fiilen görev almaları kaydıyla öğretmen veya öğrencilerin/kursiyerlerin Türk Patent ve Marka Kurumundan faydalı model tescili almış olmaları.
7- Çalışmalarda fiilen görev almaları kaydıyla öğretmen veya öğrencilerin/kursiyerlerin Türk Patent ve Marka Kurumundan patent tescili almış olmaları.
8- Çalışmalarda fiilen görev almaları kaydıyla öğretmen veya öğrencilerin/kursiyerlerin Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret almış olmaları.
9– Okullarınca/kurumlarınca belirlenen konularda araştırma yapmış olmak.
10- Bakanlıkça kullanılan eğitim materyali hazırlanmasında görev almış olmak.
11- Bakanlığın ders kitabı ya da yardımcı kaynak hazırlama çalışmalarında görev almış olmak.
12- Bakanlığın öğretim programlarını geliştirme çalışmalarında görev almış olmak.
13- Merkezî/mahallî olarak “araştırma, geliştirme veya yenilik alanlarında” eğitim/kurs/seminer vermiş olmak veya bu alanda formatör öğretmenlik yapmış olmak.
14- Hakemli dergide makalesi yayımlanmış olmak.
15- Araştırma ve geliştirme alanına yönelik; kurul, komisyon, ekip veya iş birliği çalışmalarında görev almış olmak.
16- YDS veya eşdeğerliğe sahip bir sınavdan C (70) düzeyi ve üzerinde puan almış olmak.
17- ISBN sistemine girmiş kitap künyesinde ismi yer almış olmak.
18- Ulusal veya uluslararası başarı izleme ve değerlendirme çalışmalarında görev yapmış olmak.
19- Ders kitabı/eğitim aracı/eğitim materyali hazırlama ve yazma veya inceleme sürecinde görev almış olmak.
20- Okulda/kurumda çıkarılan dergi, gazete, duvar gazetesi, kitap, yıllık ve benzeri yayınların hazırlanmasında
danışman/koordinatör/editör olarak görev yapmış olmak.
21- Okullarda/kurumlarda döner sermaye kapsamında üretim sürecinde görev almış olmak.
22- Bakanlık bilişim projelerinin geliştirilmesinde görev almış olmak.
10 yıllık sürenin hesaplanmasında aşağıdaki süreler kapsama katılacaktır;
(1) Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanına başvuruda bulunacakların öğretmenlik veya uzman öğretmenlik sürelerinin hesabında, adaylık dâhil öğretmen veya uzman öğretmen olarak geçirdikleri hizmet süreleri dikkate alınır. Bu sürelere;
a) Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görevli iken askerlik hizmetini yapmak üzere aylıksız izne ayrılanlardan askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenlerin temel askerlik eğitimi dışında kalan askerlik süreleri,
b) Eğitim kurumu müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığında geçen süreler,
c) 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamında sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler,
ç) 657 sayılı Kanunun 102 nci, 103 üncü, 104 üncü ve 105 inci maddelerinde öngörülen izinlerin tamamı,
d) Görevden uzaklaştırma ve görevleri ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanma veya gözaltına alınma nedenleriyle fiilen görev yapılmayan sürelerin 657 sayılı Kanunun 143 üncü maddesinde sayılan durumların gerçekleşmesi hâlinde tamamı,
e) Özel okullarda öğretmen veya yönetici, diğer özel öğretim kurumlarında ise öğretmen veya öğretmenlik atama şartını taşıyanların yönetici unvanlarında geçen hizmet süreleri,
f) 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri kapsamında sendikal görevleri nedeniyle aylıksız izinli sayılanların, bu kapsamdaki izin süreleri,
g) Öğretmen olarak görev yapmakta iken 23/4/1999 ile 14/2/2005 tarihleri arasında almış oldukları disiplin cezası sonucu öğretmenlikleri sona erip, 22/6/2006 tarihli ve 5525 sayılı Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun uyarınca haklarında verilmiş disiplin cezalarının bütün sonuçları ile ortadan kaldırılmasına bağlı olarak öğretmenliğe döndürülenler ile aynı tarihler arasında istifa sonucu görevinden ayrılanlardan yeniden öğretmenliğe atananların görevlerinden ayrıldıkları tarih ile öğretmenliğe döndürüldükleri tarih arasında geçen süreleri,
ğ) Vekâlet ve geçici görev süreleri dahildir.
Eğitimler ÖBA üzerinden online olacak. Uzman öğretmenlik/başöğretmenlik eğitimleri belirlenen tarih aralığında olmak üzere günün her saati erişime açık tutulacaktır. Ayrıca uzaktan eğitim yöntemiyle erişime açılan her bir eğitim konusunun içeriği yazılı doküman olarak ÖBA üzerinden paylaşılacaktır.
Yüksek Lisansı olanlar uzman öğretmenlik yazılı sınavından muaftır; ama eğitim programındaki eğitimleri almak zorundadırlar.
Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için ayrı ayrı olmak üzere yılda bir defa yapılacak.
Bu sınavlarda 100 puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılır.
Özel Okuldaki çalışılan öğretmenlik süreleri 10 yıla dahildir.
Bu sınavlara girmek zorunlu değildir. Bu nedenle sınava girmeyecek öğretmenler, eğitime katılması gerekmez.
Yıllık İzinde geçirilen süreler de 10 yıllık hizmet süresinden sayılır / dahil edilir.
Yıllık İzinde geçirilen süreler de 10 yıllık hizmet süresinden sayılır / dahil edilir.
Yaz tatili izinleri de 10 yıllık hizmet süresinden sayılır / dahil edilir.
Doğum izinleri de 10 yıllık hizmet süresinden sayılır / dahil edilir.
Babalık izinleri de 10 yıllık hizmet süresinden sayılır / dahil edilir.
Hastalık veya refakat izinlerinde geçirilen süreler de 10 yıllık hizmet süresinden sayılır / dahil edilir.
Doğum sonrası aylıksız izinlerinde geçirilen süreler de 10 yıllık hizmet süresinden sayılmaz / dahil edilmez.
Hayır, Uzman öğretmenlikte en az 10 yılınızı doldurduktan sonra başöğretmenlik sınavına girebilirsiniz.
Evet. 3 kategoriden 2 tane yeterli olup bunların ibraz edilmesi gerekmektedir. Bu evraklar çalışılan okullardan temin edilebilir. Bu evrakların çoğunun olur ve diğer evrakları DYS de vardır. Buradan okul yöneticileri çıkarabilir.
Belge ibraz edemeyenler sınava giremeyecektir.
Eğitim Programını tamamlayanlara Mebbis Hizmetiçi Eğitim modülünden sertifika verilecek olup bu sertifika Uzman ve Başöğretmenlik için 3 yıl geçerli olacaktır.
Evet, sayılır.
Sayılmaz.
Evet, başvuru yapabilir.
Evet, başvuru yapabilir.
Pedagojik Formasyon, Yüksek Lisans yerine geçmez. Diplomada Yüksek Lisans ibaresinin geçmesi gerekmektedir.
Hazırlanan evrakların yüklemesini öğretmen yapacaktır.
Uzman öğretmenlere ödenen eğitim-öğretim tazminatının %60’a ve başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatının %120’ye çıkarılması sadece fiilen görevde iken ek bir ödeme sağlamaktadır. İlgili ödeme kalemi emekli maaşına veya emekli ikramiyesine yansımamaktadır. Uzman öğretmenler ve başöğretmenler emekli olduklarında öğretmenlerle aynı emekli maaşını alacak ve aynı ikramiye kendilerine ödenecektir. Dolayısıyla öğretmen, uzman öğretmen veya başöğretmen olarak emekli olmuş olmanın emekli maaş ve ikramiyesine hiçbir katkısı yoktur.
Alan Öğretmenler Kurulu
Eğitim Kurumu Müdürleri Kurulu
İl Millî Eğitim Müdürleri Kurulu
İlçe Millî Eğitim Müdürleri Kurulu
Okul Aile Birliği Kurulu
Öğretmenler Kurulu
Sanat Ve Spor Kurulu (Güzel Sanatlar Ve Spor Okulları İçin)
Sınıf Öğretmenler Kurulu
Şube Öğretmenler Kurulu
Zümre Öğretmenler Kurulu
Bilsem Komisyonu yada Ekibi
Öğrenci Davranışlarını Degerlendirme Kurulu(Disiplin Kurulu)
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi
Öğrenci Ve Çevre İhtiyacına Göre Geçici Kurulan Kurul Ve Komisyonlar
Çocuk Kulübü Yönetim Kurulu
Psikososyal Koruma, Önleme Ve Krize Müdahale Hizmetleri
Değerler Eğitimi Okul/Kurum Yürütme Komisyonu
Rehberlik Hizmetleri Yürütme Komisyonu
Eser İnceleme Ve Seçme Kurulu
Risk Değerlendirme Ekibi
İlk Yardım Ekibi
Sağlıklı Beslenme Ve Hareketli Yaşam Ekibi
İş Sağlığı Ve Güvenliği Kurulu
Sanat Ve Spor Kurulu (Güzel Sanatlar Ve Spor Okulları Haricindekiler)
İyep Okul Komisyonu
Satın Alma Komisyonu
Kantin Denetleme Komisyonu
Servis Denetleme Komisyonu
Koruma Arama Tahliye Arama
Sınavla Kayıt Komisyonu
Kurtarma Ekibi
Sınıf Yükseltme Sınav Komisyonu
Kütüphane Kaynakları Düşüm Komisyonu
Sosyal Etkinikler Kurulu
Kütüphane Kaynaklarının Tespiti Ve Seçimi Komisyonu
Stratejik Plan Ekibi
Muayene Ve Kabul Komisyonu
Stratejik Planlama Ekibi
Oku Okul Gelişim Ekibi
Stratejik Planlama Üst Kurulu
Okul Gelişim Yönetim Ekibi
Taşınır Sayım Kurulu
Okul Sağlığı Yönetim Ekibi
Tören Ve Kutlama Komisiyonu
Okulaile Birliği Denetleme Kurulu
Web Yayın Komisyonu
Okullarda Şiddetin Önlenmesi Çalışma Ekibi
Yangınla Mücadele
Onur Kurulu
Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitim programına başvurmak için başvuru tarihleri arasında şu adımların takip edilmesi gerekmektedir: MEBBİS>Başvuru İşlemleri>Öğretmenlik Kariyer Basamakları Başvuru İşlemleri>Eğitim Başvurusu>Başvuru Kaydet