Sosyal güvencesi olmayan ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olan ailelere, çocukların örgün eğitime devam etmeleri ve okulun açık olduğu aylarda bir ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yapmamaları şartıyla yapılan yardımlardır.
İlk ve orta öğretim çağında çocuğu bulunan aileler faydalanır.
18 yaş üstü aile bireyi başvurabilir.
İlköğretim erkek öğrenci aylık 45 TL, kız öğrenci aylık 50 TL,
Ortaöğretim erkek öğrenci aylık 55 TL, kız öğrenci aylık 75 TL ‘dir.
Ödemeler her ay için hesaplanıp 2 ayda bir yapılmaktadır.
Sosyal güvencesi (SGK) olan aileler eğitim yardımı alma hakları bulunmamaktadır.
20 yaşını geçmiş ama hala eğitimine devam eden çocuklar için başvuru yapılmamaktadır.
Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’na başvuru yapılır.
Başvuru yapmak için eğitim-öğretim dönemi içerisinde olup olmadığına bakılmaksızın yılın her dönemi başvuru işleminde bulunmak mümkündür.
Yaşanılan il ve ilçedeki en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına ebeveynin kimlik kartı ile gitmesi yeterlidir. Başvuru sırasında çocuğun da ebeveyni ile gitmesine gerek yoktur. Çocuğun T.C. kimlik numarası ya da kimlik kartını yanında getirmesi yeterlidir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında gerekli evraklar imzalanıp başvuru süreci başlatılacaktır.
Kız çocuklarının okuldan alınması ya da şartlar bahane edilerek gönderilmemesinin önüne geçmek aynı zamanda okula gönderilmelerine teşvik etmek amaçlıdır.
Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım ayları olmak üzere tek sayılı aylarda hesaplara aktarılmaktadır. (Eğitim yardımı sömestr ve yaz tatili olmasına bakılmaksızın belirtilen aylarda düzenli olarak yatmaktadır.)
T.C. kimlik numarası 0 ile biten bireyler ayın 24’ünde, 2 ile bitenler ayın 25’inde, 4 ile bitenler ayın 26’sında, 6 ile bitenler ayın 27’sinde, 8 ile bitenler ayın 28’inde ödeme almaktadır. (Ödeme tarihlerinde araya hafta sonunun girmesi durumunda ilgili ödeme gününden bir önceki gün ya da hafta sonundan hemen sonraki pazartesi günü ödemelerini sorunsuz bir şekilde alabilmektedirler.)
Ödemeler genellikle anne adına yatmaktadır. Fakat annenin hayatta olmaması durumunda veya özel bir durum olması durumunda baba tarafından alınmaktadır.
– Çocuğun eğitim sürecine devam etmemesi nedeniyle kesilebilir.
– Öğrencinin örgün eğitimden çıkıp eğitim öğretim hayatına açık öğretimden devam etmesi durumunda kesilebilir.
– Okul devamsızlığının 1 ay içinde 4 günü geçmesi durumunda eğitim yardımı yatmamaktadır. Fakat bu sadece o ay için geçerlidir. Diğer aylarda devamsızlığında bir sorun olmaması durumunda ödemeler düzenli bir şekilde yatmaya devam edecektir. Öğrencinin okula devam edemeyecek derecede hasta olduğu durumlarda, ilgili sağlık kuruluşlarından alınan raporun okula bildirilmesi halinde devamsızlık 4 günü geçse dahi ödeme kesilmeden yatmaya devam etmektedir.
– Taşınma gibi ikametgâh adresinin değiştiği ve yeni ikamet edilen adresin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bildirilmediği durumlarda sosyal yardım ödemesi dondurulmaktadır. Taşınılan yere ikametgahını almak ve kaydı bulunulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bildirilmesi gerekmektedir. Böylece ödeme kesintiye uğramadan düzenli ödemeler alınmaktadır.
– Hanenin eğitim yardımı alma şartlarından çıktığı durumlarda ödemeler kesilmektedir. Yani muhtaçlık durumunun ortadan kalktığı, hane bireyleri üzerinde bir mal varlığı olup olmamasına bakılmaksızın Vakıf Mütevelli Heyeti’nin ihtiyaç durumumun ortadan kalktığını tespit ettiği durumlarda yardım hakkı feshedilmektedir.
– Eğitim yardımı alınan çocuğun vefat etmesi durumunda yardım kesilmektedir.
– Yardım alan ebeveynin vefat etmesi durumunda da eğitim yardımı desteği kesilmektedir.
– Öğrencinin yatılı bir okula kaydının alınmış olması durumunda verilen eğitim yardımı kesilir.