mebduyurular, meb, duyuru, eğitim, okul, sınav, takvim, okulöncesi, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, öğrenci, öğretmen, veli, yönetici, idareci, atama, kpss, ösym, bakan, personel, milli eğitim, tayin, ekys, kitap, okullar ne zaman açılacak, ekders, mahmut özer, mebpersonel, memur, memurlar, ajans, kamu, haber
DOLAR
27,2188
EURO
28,8593
ALTIN
1.677,58
BIST
8.304,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
29°C
Ankara
29°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
SON DAKİKA
Bakan TEKİN: “Özel okullardaki durumların takipçisi olacağız”
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sürecine İlişkin Yeni Formül
2023 Bursluluk Sınavı Sonucu Açıklandı.
2023 Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı Uygulama Kılavuzu Yayımlandı.
Ülke Genelinde Yapılacak Ortak Sınavların Tarihleri Belli Oldu
Gizlilik Kararı Olan Vatandaşların Kurslara Katılımı Hakkında
Bakan TEKİN’den Mülakat Açıklaması
MEB’de Yeni Genel Müdür Atamaları Yapıldı
MEB’in ortaokul ve liselerde başlatacağı “ortak sınav”ın ayrıntıları
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ek ders ücreti müjdesi
Açık Öğretim Liselerine Geçişleri Sınırlayan Genelge Yayımlandı
Milli Sporculardan Beden Eğitimi Branşına Atama
Fatih Projesi BT Rehberliği Görevinin Güncellenmesi
MEB Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği (09.09.2023)
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya İlleri İle Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı İlçelerinde Görev Yapan Öğretmenlerin İller Arası Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Sonuçları
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapıldı
Bakan TEKİN, Eğitim Gündemi Üzerine Konuştu
Bakan TEKİN, Mesleki Çalışma Döneminin Açılışında Öğretmenlere Konuştu
2023 Yılı Görevde Yükselme Yazılı Sınav Puanlarının Sıralama Aralıkları
3 Eylül 2023 tarihli Bursluluk Sınavının Soru Kitapçıkları ve Cevap Anahtarları
Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yıllık Planları Yayınlandı.
MEB’den Öğretmenevleri ile İlgili Yeni Yazı
Toplu Sözleşme Kararı Resmi Gazete’de Yayımlandı
MEB’ Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı
MEB’den Okullarda Uyum Haftası ile ilgili yazı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ÖSYM’ye İnce Ayar: Mevsimsel Düzenleme

A+
A-

ÖSYM sınavlarının eşit şartlarda uygulanmadığı aşikâr… Bu konu farklı yönleriyle ele alınabilir. Bu yazımda “mevsimsel eşitsizlik” hususuna değineceğim. Konuyu 2021 yılında 2 milyon 607 bin adayın girdiği YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) özelinde irdeleyelim.

Başarıyı etkileyen dış faktörler içinde “hava sıcaklığı” önemli bir etmendir; ama nedense bu etmen göz ardı edilmektedir. Sıcak hava, insan davranışını birçok yönde olumsuz etkilemektedir. Yapılan bazı araştırmalarda, havanın sıcaklık değerinin duygulara etki ettiği görülmektedir. Bazı araştırmalara göre ise, duygu durumu için en ideal hava sıcaklığı 20 °C civarıdır. Eğitimin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için de sınıfın hava sıcaklığının 20 °C civarı olması önerilmektedir. 21°C’nin üstüne çıkan sıcaklıklarda olumsuz etkilerin ortaya çıktığı görülmekte; 32°C ve üzerinde ise bu olumsuz etkiler artmaktadır.

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, 10 milyon ortaokul öğrencisinin sınav notları karşılaştırılmıştır. Bulgulara göre, sıcak havanın sınav sonuçlarına olumsuz bir etkisi tespit edilirken, öğrencilerin okul başarısının serin havalarda arttığı görülmüştür.

Ülkemizde yaz ayları (Haziran-Temmuz-Ağustos) bölgesel farklılık göstererek farklı hava sıcaklık değerlerine sahiptir. Bazı bölgelerde hava sıcaklığı 22 °C civarı iken bazı bölgelerde ise 48 °C civarındadır. Bu nedenle çok sıcak bölgelerde sınava girenler ile daha düşük hava sıcaklığına sahip bölgelerde sınava girenler eşit koşullarda yarışmamaktadır. 40-48 °C arası hava sıcaklığı yaşanan illerde sınavlara giren gençler, susuzluk ve uykusuzluk çekmekle birlikte kendilerini yorgun hissetmektedir. Aşırı ter ve baş ağrısı yaşayabilmektedir. Sınava getirdikleri buzlu suları bile, 3 saatlik sınava dayanmamaktadır; sular bile neredeyse kaynamaktadır. Bu duruma çözüm üretilmesi gerekmektedir. Elbette ÖSYM’ye birkaç çözüm önerim olacaktır:

-YKS, KPSS vb. gibi birçok adayın yarıştığı önemli sınavların ülkemiz şartlarında ilkbahar ve sonbahar aylarına denk getirilerek yapılması daha uygun olacaktır.

-ÖSYM bürolarının sınav yapılacak okulları seçerken “güneş açısına” göre de değerlendirme yapması gerekmektedir. Sınava uygunluk kararında güneş ışığının düştüğü sınıflarda perde olsa dahi sınav yapılmaması özellikle yaz aylarındaki sınavlar için elzemdir.

Geleceğimizi teslim edeceğimiz insanları, eğer yarıştırmak istiyorsak adil şartlar sunmalıyız. Az sayıdaki kontenjanlar için çok sayıda adayın girdiği sınavlarda bile eşit koşulları sağlayamıyorsak, gençlerimizi boşuna yormaktan öteye gidemeyiz.

Saygılarımla… Yaradana emanetsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: MEBDUYURULAR