Bursluluk Sınavına Girebilecek Sınıflar: 5, 6, 7, 8, Hazırlık Sınıfı, 9, 10 ve 11’inci Sınıflar
Sınav Başvuru Tarihi: 08-26 Şubat 2021 (Başvuru İşlemleri Tamamlanmıştır.)
Sınav Giriş Yeri İlanı: Sınav Tarihinden En Az 7 Gün Önce www.meb.gov.tr İnternet Adresinden İlan Edilecektir.
Sınav Tarihi: 05 Eylül 2021 Saat: 10.00
Sınav Sonuçlarının İlanı: 28 Eylül 2021
Bursluluktan Yararlanamayacak Öğrenciler Kimlerdir?
-Açık Öğretim Lisesi, Meslekî Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu öğrencileri bursluluktan yararlanamayacaklardır.
-Taksirli suçlar ile kabahat nevînde olanlar dışında işlenilen suçtan dolayı hükümlü bulunan öğrenciler bursluluk sınavına başvuramayacaklardır.
Bursluluk Sınavını Kazanacaklar için Kontenjanlar:
Her yıl tespit edilen parasız yatılılık veya bursluluk kontenjanlarının;
Sınav Giriş Yeri ve Belgeleri:
Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler sınav tarihinden en az 7 gün önce www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır.
Fotoğraflı sınav giriş belgesi elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrencinin sınava gireceği salon ve sırada hazır bulundurulacaktır.
Fotoğraflı sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon ve sıra bilgileri yer alacaktır. Öğrenci, fotoğraflı sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecektir.
Mücbir sebepten (nakil, zorunlu ikamet değişikliği, mevsimlik işçi, yurt dışından gelmiş olanlar, tayin nedeniyle yer değişikliği gibi) başka illerde bulunan öğrencilerin velileri, öğrencinin durumunu anlatan dilekçe ve belgeler ile sınava girmek istedikleri il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine sınav tarihinden en az 10 gün önce başvuru yapacaklardır. Dilekçeler, Bölge Sınav Yürütme Komisyonları tarafından değerlendirilerek başvurusu uygun görülen öğrencilerin sınava katılmaları sağlanacaktır.
Doğal afet, yangın, karantina ve benzeri olağanüstü durumlarda Bölge Sınav Yürütme Komisyonunun teklifi üzerine ÖDSGM’nin uygun görüşü ile öğrencinin sınav yeri değiştirilebilecektir.
Sınav Kapsamı:
Sınav, ilgili derslerden Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının belirlediği kazanımlar kapsamında uygulanacaktır. Aşağıdaki tablolarda sınav kitapçığında bulunan dersler ve derslere ait soru dağılımları yer almaktadır.
5, 6 ve 7’nci Sınıflar
8’inci Sınıf ve Hazırlık Sınıfı (8. sınıf müfredat programından hazırlanacaktır.)
1) Türkçe: 25 soru
2) Matematik: 25 soru
3) Fen Bilimleri: 25 soru
4) Sosyal Bilimler (T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi): 25 soru
9, 10 ve 11’inci Sınıflar
Sınavda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrenciler için;
Sınav Uygulaması:
5, 6, 7, 8, Hazırlık Sınıfı, 9, 10 ve 11’inci Sınıflar
Soru Sayısı: 100
Sınav Saati ve Süresi: 10.00 (120 Dakika)
Cevap Seçenek Sayısı: 4 (Dört)
Kitapçık Türü: A-B
Sınav, 5 Eylül 2021 tarihinde tüm sınav merkezlerinde Türkiye saati ile 10.00’da merkezî sistemle aynı anda başlatılıp tek oturum şeklinde gerçekleştirilecektir.
Sınavda 4’er seçenekli 100 soru sorulacak, sınav süresi 120 dakika olarak uygulanacaktır.
Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler saat 09.30’da sınava katılacakları binada hazır bulunacaktır. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı/T.C. kimlik kartı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport, pasaportları olmayan KKTC vatandaşları için fotoğraflı ve kimlik numaralı KKTC kimlik kartı) ile koyu siyah ve yumuşak uçlu kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan silgi bulunduracaktır.
ç.Geçerli kimlik belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacaktır.
Öğrenciler, nüfus müdürlüklerince verilen fotoğraflı, imzalı-mühürlü/barkodlukarekodlu geçici kimlik belgesi/T.C. kimlik kartı talep belgesi ile sınava alınabilecektir.
Sınavın Değerlendirmesi:
Bursluluk Sınavı Kılavuzunun Tamamı için TIKLAYINIZ.