mebduyurular, meb, duyuru, eğitim, okul, sınav, takvim, okulöncesi, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, öğrenci, öğretmen, veli, yönetici, idareci, atama, kpss, ösym, bakan, personel, milli eğitim, tayin, ekys, kitap, okullar ne zaman açılacak, ekders, mahmut özer, mebpersonel, memur, memurlar, ajans, kamu, haber
DOLAR
34,2659
EURO
37,3813
ALTIN
2.917,63
BIST
8.699,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
22°C
Ankara
22°C
Açık
Salı Az Bulutlu
21°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
13°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
SON DAKİKA
Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Tüm Maddeleri
e-Yaygın Sisteminde Kurs Sonu İşlemlerinin Yapılması
Okuma Yazma Kurslarında Öğretici Görevlendirme (Resmi Yazı)
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı
TSK, Muvazzaf Subay Alacak (Son Başvuru: 20 Ekim 2024)
İYEP Uygulama Takvimi Yayımlandı
MEB’den MTSK Yönetmeliğine İlişkin Açıklamalar
MEB, “Bakanlık Müfettiş Yardımcısı” Alımı Duyurusu Yayımladı
İlkokullar İçin Biçimlendirici Değerlendirme Etkinlikleri Öğretmen Kılavuz Kitapları Yayımlandı
Yaygın Eğitim Kurslarına Kursiyer Kayıtları ile ilgili Resmi Yazı
Yeni Eğitim Döneminde “ORTAK SINAV”ın Kapsamı Genişletildi
MEB, “Liseye Hoş Geldin” Kitapçıkları Hazırladı
2024 – 2025 Eğitim Öğretim Yılı Okula Uyum Eğitimlerine İlişkin Kılavuzlar
Açık Öğretim Lisesi Sınavları Duyurusu
Eylül 2024 Öğretmenlerin Senebaşı Mesleki Çalışmaları
İlkokul 1. Sınıf ve Ortaokul 5. Sınıf Şubelerinin Belirlenmesi
Öğretmenlere Sınav Görevi
Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Talepleri Karşılandı
Her İkisi de Sözleşmeli Personel Mevzuatına Tabi Olarak Görev Yapan Öğretmen Eşlerin Aile Birlikteliğine Bağlı İller Arası Yer Değiştirme Duyurusu
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında Bilim ve Sanat Merkezlerinde Eğitim Alacak Öğrencilerin Bireysel Değerlendirme Sonuçları
Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmelik
MEB’den Tüm Türkiye’de Ek Ders Ödemelerinde Uygulama Birliği Resmi Yazısı
Halk Eğitimi Kurslarına Sınırlama Getirildi. İşte Resmi Yazı
11 İlin Milli Eğitim Müdürü Değişti
MEB Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
TÜMÜNÜ GÖSTER →

20. Milli Eğitim Şurası’nda 128 Maddede Tavsiye Kararı Alındı.

20. Milli Eğitim Şurası’nda 128 Maddede Tavsiye Kararı Alındı.
A+
A-
Millî eğitim sistemi için tavsiye kararları almak üzere 7 yıl aranın ardından toplanan 20. Millî Eğitim Şûrası çalışmalarını tamamladı.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer başkanlığında toplanan Şûra Genel Kurulu’nda, özel ihtisas komisyonlarında görüşülen 124 madde ile genel kurula sunulan 4 yeni önerinin oylaması yapıldı.
Oylama sonucu yeni 4 maddenin daha kabul edilmesiyle birlikte toplam 128 madde, 20. Milli Eğitim Şurası tavsiye kararı olarak kayıtlara geçti.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 20. Millî Eğitim Şurası Genel Kurulu’nda oylanan ve 128 madde olarak tavsiye kararına dönüştürülen kararlarla ilgili olarak “Bu kararları, Millî Eğitim Bakanı olarak emanet olarak alıyorum. Sizleri temin ederim ki burada alınan kararlar, ister oy birliği ile ister oy çokluğu ile olsun bu kararların birebir takipçisi olacağım.” ifadesini kullandı.
Bakan Mahmut Özer, kararların oylanmasının ardından şûra üyelerine yönelik yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Şûrada alınan bu kararları Millî Eğitim Bakanı olarak emanet olarak alıyorum. Sizleri temin ederim ki burada alınan kararlar, ister oy birliği ile ister oy çokluğu ile olsun bu kararların birebir takipçisi olacağım ve açık yüreklilikle şunu ifade ediyorum ki her üç ayda bir bunların gerçekleştirme oranlarını, hangi seviyeye geldiğini, sahada hangi etkilere sahip olduğunu çok kapsamlı şekilde sizlerle paylaşacağım.”
Bakan Özer, yaptığı açıklamada ihtisas komisyonlarında görüşülen ve Genel Kurula gelen 124 maddeden 17’sinin oy çokluğuyla, geri kalan maddelerin ise oy birliği ile kabul edildiğini bildirdi.
Özer, şûrada alınan kararlarla “eğitimde fırsat eşitliği” çatısı altında “Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği”, “Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi” ve “Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi” alanlarında yeni yol haritasının oluşturulacağını belirtti.
Şûra kararlarının takipçisi olacağının altını çizen Özer, “Bugün 3 Aralık 2021, 3 Mart 2022 tarihinde 20. Millî Eğitim Şurası’nda alınan kararların uygulanma derecesini tüm paydaşlarımızla paylaşacağız. Bunun sözünü açılış konuşmasında vermiştim. Hakikaten büyük bir keyifle sizlerden gelen önerilerin ne derecede sahada gerçekleştiğini sizlerde görmüş olacaksınız.” dedi.
“600’ün üzerinde şûra üyesi aktif bir şekilde süreçlerde yer aldı”
Özer, şûranın komisyon çalışmalarında büyük oranda bulunduğunu ve üyelerle görüştüğünü bildirerek şöyle devam etti:
“Şunu gördüm, hakikaten çok geniş katılımlı bir şûra oldu. 600’ün üzerinde şûra üyesi aktif bir şekilde süreçlerde yer aldı. Şu gösterilmiş oldu, Millî Eğitim Bakanlığı olarak “eğitimde fırsat eşitliği” ana teması altındaki 3 alanla ilgili herhangi bir ön gündemimiz yok, her türlü görüşe açığız. Çok demokratik, her türlü farklı görüşün söz konusu alanlarla ilgili farklı görüşü dile getirilebilir ve konuşulabilir olmasından büyük bir kıvanç duyuyoruz. Başlangıçta niyetlendiğimiz bu yaklaşımın bu 3 gün içerisinde gerçekleştiğini görmekten büyük bir mutluluk duydum. Çünkü bir tane millî eğitim sistemimiz var ve bu eğitim sisteminin çok daha kaliteli olması, sadece Millî Eğitim Bakanlığı olarak bizim değil, hepimizin görevi. Hakikaten eğitim bir mutabakat meselesi ve farklı görüşlerin tartışılabilir, eğitimde Türkiye’nin çok farklı noktalarının paydaşlarının bir araya gelebilir olması ülkemizde demokrasinin geleceği açısından da son derece umut verici. Onun için demokratik bir şekilde bu sürecin nihayetlenebilir olmasına vermiş olduğunuz katkılar için de ayrıca teşekkür ediyorum.”
Bakan Özer, şûrada alınan kararların ülkenin ve milletin geleceğine katkı bulunmasını, millî eğitim sisteminin bugünkünden çok daha iyi noktalara taşınmasına katkı vermesini diledi.
“Şuranın da desteğini alarak yeni yol haritasını belirlemede çok önemli mesafe alacağız”
Genel Kurul’da yapılan oylamanın ardından ise Özer, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Artık Millî Eğitim Bakanlığı olarak çok daha güçlüyüz. Çünkü şûra, Türkiye’nin eğitim ile ilgili müktesebatı olan tüm paydaşlarının, tüm sivil toplum örgütlerinin, sendikalarının, yükseköğretim kurumlarının, öğrencilerin, velilerin görüşlerini alarak çıkmış olduğumuz bu yeni yolculukta geliştirilmiş olan politikaların yeniden değerlendirebilme imkânını verdi. Onun için iyi ki 20. Millî Eğitim Şûrası’nın toplanmasına karar vermişiz, iyi ki bugün nihayetlendirebilme imkânına sahip olmuşuz.”
“20. Millî Eğitim Şûrası’nın gerçekleştirilme oranı en yüksek olan şûralardan biri olacağına inanıyorum.” diyen Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kıymetli öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerinin desteklenmesi alanlarındaki dile getirilen konular ile bir taraftan Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yıllardan beri dile getirilen sorunların çözümünün yer aldığı yeni bir kanun olması anlamında inşallah kısa sürede hayata geçirilmiş olacak. Belki de hep birlikte tarih yazacağız. Şûralar, bundan sonra düzenli bir şekilde tertip edilebilecek. Şûraları MEB olarak kendimize tehdit olarak değil, yol gösterici olarak görüyoruz ve 19. Şûra’nın Divan Başkanı olan Millî Eğitim Eski Bakanı Nabi Avcı, bana açılış töreninde bir dolma kalem hediye ederek aslında sembolik bir süreç başlatmış oldu. Hem de konuşmamda değindiğim gibi 21. Millî Eğitim Şurası’nı düzenleyen Bakanımıza hediye edeceğim inşallah.”
Özer, “Türkiye, her ne kadar eğitimle ilgili konulara çok odaklanıp negatif bir hava oluşturma eğilimi yüksekken aslında son yıllarda eğitimde okul öncesinden yükseköğretime kadar ne kadar büyük bir dönüşümün, kitleselleşmenin ve evrenselleşmeyi yakalamış olmanın biraz da keyfini çıkartmalı diye düşünüyorum. Bazı değişimler çok hızlı yaşandı. Eğitime fiziki yatırımlar yapılmış ama kalite ihmal edilmiş gibi bir algı oluşuyor ama ben buna kesinlikle katılmıyorum. Eğitime son yıllarda yapılan yatırımlar kalite odaklı yatırımlar.” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Özer, şûraya katkı veren herkese teşekkür etti.
4 yeni öneri oylamaya sunuldu
Özer, özel ihtisas komisyonlarından gelen 124 maddenin yanında Genel Kurul Toplantısı sırasında getirilen 4 yeni öneriyi de okuyarak oylamaya sundu.
Bu kapsamda “Okul öncesi öğretim programında çocuğun gelişim düzeyi dikkate alınarak din, ahlak ve değerler eğitimi yer almalıdır.” önerisi ile “Kalkınmada öncelikli ve sosyo ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde görev yapan öğretmenlere ilave özlük hakları ve teşvikler verilmelidir.” önerileri oy çokluğuyla kabul edildi.
Lise öğrencisinin önerisini Genel Kurul kabul etti
Öte yandan Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi İsmet Çağrı Kızılağıl’ın söz alarak önerisini dile getirmesi, Genel Kurul’da renkli görüntülere sahne oldu. Öğrenci Kızılağıl, “Bilgisayar, tablet gibi teknolojik aletlerde öğrencilere vergi indirimi gibi olumlu durumlar sağlanmalıdır.” şeklindeki teklifini Bakan Mahmut Özer, Genel Kurul’a sundu ve öğrencinin önerisi oy birliği ile kabul edildi.
Özer, madde bağımlılığıyla ilgili öneriye karşılık “Madde bağımlılığıyla mücadeleyle ilgili çalışmalar yapılması yönünde bir öneriyi alalım.” diyerek bu öneriyi oylamaya sundu. Genel Kurul, bu öneriyi oy çokluğuyla kabul etti.
Özer, Genel Kurul’un ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada şûrayı başarılı bir şekilde tamamlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Bakanlığın şûrada alınan kararları emanet olarak aldığını ve hızlı şekilde gözden geçirip uygulamaya geçirmek için de her türlü çabayı sarf edeceklerini bildiren Özer, “Şûranın açılışında deklare ettiğim gibi alınan kararların tamamının gerçekleştirme oranını her 3 ayda bir hem değerli şûra üyelerimizle hem de tüm kamuoyuyla paylaşacağız.” diye konuştu.
Özer, “Okul öncesi eğitimde din eğitimi verilmesine yönelik maddenin okul öncesi eğitim komisyonlarında kabul edilmediği belirtiliyor, bu madde hakkında değerlendirmeniz ne olur?” sorusu üzerine şunları kaydetti:
“Buradaki önerinin doğruluğunu ve yanlışlığını Millî Eğitim Bakanı olarak tartışamam. Bildiğiniz gibi şûra kararları, tavsiye niteliğindeki kararlardır. Uygulanma, yaptırım zorunluluğu yoktur. Millî Eğitim Bakanlığının en yüksek danışma kurulu olarak şûranın aktif olarak bizim belirlediğimiz önceliklerde çalışmasını istedik. Dolayısıyla Millî Eğitim Bakanlığı olarak şûrada gerek oy birliği gerekse oy çokluğuyla kabul edilen tüm kararları yeniden değerlendireceğiz, belirlemiş olduğumuz eğitimde fırsat eşitliği çerçevesinde alt başlıklarda gerekli yerlere dercedip ona göre yol haritamızı çıkaracağız. Yani burada alınan her kararı, Millî Eğitim Bakanlığı benimsediğimiz, reddettiğimiz veya kabul ettiğimiz anlamına gelmiyor.”
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: MEBDUYURULAR